Почела обнова манастира у Старом Нагоричану

Министарка културе Републике Македоније, Елизабета Канческа Милевска објавила је почетак радова на конзервацији и ревитализацији манастирског комплекса Св. Ђорђе у Старом Нагоричану. Она је у присуству делегације ЕУ, македонских званичника и мештана Старог Нагоричана рекла да ће радови бити завршени до 2015. године.

Елизабета Канческа Милевска је са шефом делегације ЕУ амбасадором Аивом Оравом, председником ДПС Иваном Стоилковићем, и замеником министра културе Републике Македоније Драганом Недељковићем, у присуству мештана, објавила почетак радова на конзервацији и ревитализацији манастирског комплекса Св. Ђорђе у Старом Нагоричану.

Пројекат је финасиран из средстава приступне помоћи ЕУ-ИПА у сарадњи са Министарством културе и Националним конзерваторским центаром, а обезбеђено је укупно 1,422,000 евра, јавља Српска заједница у Македонији.

Биће ревитализован и сеоски трг, а стара школска зграда биће адаптирана у етнолошки музеј са експонатима из козјачког краја. Радови ће бити завршени до друге половине 2015. године. Овим су крунисани напори Српске заједнице у Македонији да се сачува манастир.

Драган Спасић, заменик градоначелника општине Старо Нагоричане, је на српском језику у присуству амбасадора ЕУ у Македонији званично прогласио почетак реализације пројекта.

Манастир Светог Ђорђа се налази у селу Старо Нагоричане, у североисточној Македонији, 13 км источно од Куманова, на падинама Козјака. Првобитну цркву, која потиче из 1071. године је изградио византијски цар Роман IV Диоген, деда Св. Саве по мајчиној линији. Као једну од својих многобројних задужбина, краљ Милутин је цркву у потпуности обновио 1313. године, у славу своје велике победе над Турцима.

Манастирска црква Светог Ђорђа у Старом Нагоричану има основу издуженог уписаног крста, пошто је оригинална грађевина била издужена базилика, покривена са 5 (1+4) куполa.

Приликом градње, стари облик цркве Светог Ђорђа у Старом Нагоричану, рађен од тесаног камена, заравњен је на половини данашње висине, после чега је на тој основи подигнута нова црква од опеке и камена, на којој се уздиже нова петострана купола.

Према неким истраживачима, цркву Светог Ђорђа у Старом Нагоричану су радили исти мајстори који су за краља Милутина на старој основи подигли нову цркву Богородице Љевишке у Призрену.

Посебну драж манастирске цркве Светог Ђорђа чине и престоне иконе које су рађене специфичном ал фреско техником директно на малтеру, што је чини јединственом међу српским црквама.

Сама црква Светог Ђорђа у Старом Нагоричану је покривена каменим плочама и данас је добро очувана, а њен оригинални живопис спада међу најбоље рађене у тзв. вардарском стилу. После пораза и погибије у бици код Велбужда (1330) у манастирској цркви је сахрањен бугарски цар Михајло III Шишман (1322-1330).

У време доласка под српску власт, црква Светог Ђорђа је била у рушевинама, а манастир угашен. Приземни део храма је био очуван и у великој мери искоришћен при градњи новог здања, тако да је сачувани део утицао на коначни облик грађевине.

У манастиру Грачаници, анђели по благослову Христа, доносе круну, а у Нагоричану, патрон храма, Свети Ђорђе, дарује краљу мач, као уздарје за принету задужбину. Што се тиче става и одеће ктитора, они су блиски онима у манастирима Студеници и Грачаници. Ктиторску представу у Нагоричану издваја гест патрона храма Светог Ђорђа, коме краљ предаје цркву. Он се окреће ктитору са подигнутом десницом, а у левој држи мач и предаје га краљу. Тај гест се повезује са победом над Турцима из године изградње храма у Старом Нагоричану, о чему сведочи уклесани натпис у камену о градњи. Било да је црква била подигнута као испуњење завета датог пред битку, било у знак захвалности због победе, краљ Милутин је овде приказан у тријумфу. Ту нема оубичајеног поступка у коме ктитора са моделом Христу приводи Богородица или патрон храма.Поред краљевског пара, у оквиру ктиторске композиције су представљени свети цар Константин и његова мајка Јелена. Овде су приказани и свети ратници који су пострадали за хришћанство.

У литерарним изворима, краљ Милутин се, или пореди са царем Константином, или означава као његов наследник, "сличан славном Константину"...... "достојник Божје помоћи и покрова на прослављење и узвишење свога отачаства".... Патрон храма, Свети Ђорђе, је приказан на више места.

Будући да је циклус представљен у манастиру Светог Ђорђа у Старом Нагоричану најисцрпнији сачувани циклус средњег века, његов садржај се може сагледати као основ многих познијих циклуса.

Бројни детаљи који се запажају у позновизантијским циклусима, први пут се опажају у нагоричким сценама, зависним од текста "Ерминије".

Једна од ових представа има значај и карактер фреско-иконе и налази се на месту где се обично поставља игумански престо, што указује на игумана Венијамина, који се старао да намере Краља Милутина о изградњи светиње буду остварене, у чије време је и осликан храм.

Манастирска црква Светог Ђорђа у Старом Нагоричану је са спољне стране украшена шареним опекама, а по богатству орнаментике истичу се два троделна прозора на јужном и северном темену уписаног крста, као и дводелни прозор на припрати изнад улаза, чији стубић је изувијан у чвор.

Изнад улазних врата у манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану налази се у великом каменом надвратнику уклесан Милутинов ктиторски натпис, а његови монограми красе капителе два стуба, смештена у западном улазу цркве. Сам иконостас цркве светог Ђорђа у Старом Нагоричану је урађен од камена и чине га четири стубића са капителима и архитравом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи