Да се никад не понови

Чланови Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И су протеклог викенда присуствовали комеморацији жртвама Кристалне ноћи у Инсбруку, као и антифашистичкој шетњи. Овим догађајима присуствовали су и чланови КСУД-а „Братство" и КУД-а „Острог" из Инсбрука.

На Западном гробљу града Инсбрука 9. новембра је одржано сећање на јеврејске жртве које су страдале током Кристалне ноћи 9. новембра 1938. године, сазнајемо од Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И.

Говоре су држали мр Кристине Опиц-Плерер (Mag. ChristineOppitz-Plörer), градоначелница Инсбрука, Софиа Рајсекер (SophiaReisecker), чланица Општинског савета града Инсбрука, као и Хелмут Муиг (HelmutMuigg), председавајући Покрета ослободилаца Тирола, једног од организатора догађаја.

После тога су сви учесници тихог марша (Schweigemarsch) прошетали од Западног гробља до Покрајинског трга у центру Инсбрука где је Јеврејска заједница Тирола одржала Кадиш (парастос).

Антифашистичка шетња је 10. новембра кренула од Синагоге у Инсбруку и водила до историјских локација у Кристалној ноћи, која се одиграла између 9. и 10. новембра 1938. године. Те ноћи су убијена 4 јеврејска суграђана, док је 18 ухапшено, а око 100 нападнуто и тешко повређено.

Шетњу је водио Марко Милорадовић, који је испред најважнијих тачака маршруте свим учесницима говорио о тој немилој ноћи.

Једна од тачака антифашистичке шетње била је и кућа у улици Марије Терезије у самом центру Инсбрука у којој је рођена Диана Будисављевић (девојачки Обексер). Кућа и данас носи натпис Obexer-haus. Диана Будисављевић је током Другог светског рата од 1941. до 1945. године спасила 12000 углавном српске деце из усташких логора смрти у тадашњој Независној држави Хрватској (НДХ). Ова хероина је сахрањена на Западном гробљу у Инсбруку испод свода 48 (Arkade 48).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи