Његошу у част

Српска национална академија у Канади и Канадска епархија СПЦ, организују 17. новембра прославу поводом 200-годишњице рођења Петра II Петровића Његоша, а 19. новембра научни симпозијум.

Српска национална академија у Канади, заједно са  Канадском Епархијом СПЦ организује више догађаја у част Петра II Петровића Његоша, митрополита црногорско-приморског, саопштава СНА.

У Торонту, заједно са Канадском Епархијом СПЦ, 17. новембра ће се одржати прослава 200-годишњице од рођења Његоша, а 19. новембра научни симпозијум.

Почасни гости су проф. др Радојка Вукчевић и проф. др Мило Ломпар.

Учествује и хор Кир Стефан са диригентом Јасмином Вучуровић, а солиста је Кристина Бијелић.

Свечаност ће увеличати и глумци Љиљана Марковић, Ксенија Вучевић, Димитрије Поробић, Гојкo Роглић, Ђорђије Живковић.

У две специјалне секције, обележиће се и 200-годишњица од рођења Његоша и 120 година од рођења Милоша Црњанског на америчкој славистичкој годишњој конвенцији од 21. до 24. новембра у Бостону, на којој ће учествовати и гости са прославе у Торонту.

О Српској националној академији 

Српска национална академија у Канади основана је 1981. године, а 1982. добила је повељу од канадске владе када је уписана у регистар добротворних организација.

Оснивачи и први чланови управе били су адвокат Никола Пашић, унук нашег славног државника Николе Пашића, Софија Шкорић, библиотекарка универзитета у Торонту, Душан Бијелић, магистар историје уметности, Никола Алексејченко, инжењер грађевине и професор Павле Павловић, директор средње школе у Торонту.

Основни циљеви су били и остали искључиво културног и просветног карактера, сазнајемо са сајта СНА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи