Са Србима из Хрватске

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић присуствовала је 8. новембра заједничком скупу представника организација Срба у Хрватској. Разговарало се о унапређењу сарадње са српским организацијама из Хрватске и заједничком решавању питања Срба у Хрватској.

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић присуствовала је 8. новембра заједничком скупу представника организација Срба у Хрватској, који је одржан у просторијама Српског народног вијећа у Загребу.

Главна тема састанка била је унапређење сарадње српских организација из Хрватске у циљу јединственог деловања по питању актуелних догађаја у Хрватској, међусобне сарадње и заједничког рада на решавању питања Срба у Хрватској.

"Очекујем да ће Министарство управе Хратске донети одлуку о неусаглашености измене Статута града Вуковара са Уставом Хрватске, односно са загарантованим уставним правом српске националне мањине. Надамо да ће Хрватски државни органи у том случају исправно поступити", рекла је Драшковић.

Она је истакла да деловање Срба треба да буде усмерено и на решавање других покренутих питања, као што су враћање одузетих станарских права, покретне и непокретне имовине или исплате неисплаћених пензија.

"Питање економске обнове ратом захваћених подручја укључује проблем незапослености, као једне од највећих препрека одрживом повратку и пуној реинтеграцији повратника српске националности", казала је Драшковић.

Скупу у Загребу су присуствовали и представници Народне скупштине Србије, Српске православне цркве, Амбасаде Србије у Хрватској, као и представници српских политичких странака и организација у Хрватској.

Српско народно вијеће одржало је у Загребу, 9. новембра, Другу велику скупштину, којој је присуствовала и Славка Драшковић. Дошло је више од 1.700 српских посланика и одборника из целе Хрватске. Изнели су своје виђење положаја Срба, проблема осталих из доба рата и могућих решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи