Од Новог Сада до Лос Анђелеса

Културно-просветна заједница Србије организовала је књижевни сусрет са српском књижевницом из САД, др Мирјаном Н. Радованов Матарић, поводом изласка из штампе њене најновије књиге "Добро јутро госпођо М".

Културно-просветна заједница Србије (КПЗ) организовала је књижевни сусрет са књижевницом др Мирјаном Н. Радованов Матарић, поводом изласка из штампе њене најновије књиге Добро јутро госпођо М, у издању "Итаке".

О стваралаштву Матарићеве, која има 35 објављених наслова на српском и енглеском језику и низ превода, говорили су уредница њене нове књиге Љиљана Симић, књижевник др Миодраг Матицки, песник Предраг Богдановић Ци, а програм је водила Марија Бишоп, такође, књижевница, док је домаћин у име КПЗ био генерални секретар Живорад Ајдачић.

Бишоп је одабраним стиховима списатељице отворила скуп, у којима се подсећа да "стваралац ради без предумишљаја, ослушкује ћутање, најречитије споразумевање, именујући непознато, припитомљава језик као надахнуто именовање појава".

Матицки је навео да је пратио књижевно ствараластво Матарићеве и пре него се 1981. отиснула преко Атлантика јер се и у Београду где је дипломирла и магистрирала бавила писањем стихова, а и доцније када је радила у Народној библиотеци Србије, а затим и када је предавала енглески језик на Београдском универзитету.

На основу увида у њене претходне књиге, Матицки је констатовао да се овога пута, уместо да пише као до сада, окренула себи и свом животу, описујући свој пут од родног Новог Сада до Лос Анђелеса, где је стигла два дана пре своје прве унуке да би од тада била пре свега бака која сада већ има троје унучади.

Љиља Симић је подсетила на низ награда које је Матарићева освојила као писац, наводећи да је у овој књиизи аутобиографског карактера описала и своја путовања у Лондон и Шведску, која је представљају и као одлиčног путописца.

Песник Ци посветио је највећу пажњу поезији Матарићеве, која је имала храбрости да још давне 1957. године напише да воли Бога, не кријући своју дубоку религиозност.

Он је рекао и да је импресиониран тиме да њена поезија следи један зацртани пут током свих претеклих година и да је захваљујући знању више језика у сталном дијалогу са највећим писцима света .

"Она води равноправни дијалог са свим својим савременицима", сматра Ци.

Он је похвалио деловање КПЗ Србије што је обновила културне манифестације као што је ова о стваралаштву књижевнице из срспке дијаспоре и тако наставила да се стара о значајном делу српског народа у чијим редовима, како је казао, има већи број књижевника који су маргинализовани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи