Изложба "Моје Јадовно" у Лондону

Изложба "Моје Јадовно" је отворена 1. новембра у Лондону, у Дому епископа Николаја. Посетиоци ће имати прилику да упознају обичне животне приче које сведоче о страдању у комплексу логора смрти у коме је, према до сада прикупљеним подацима, а који нису коначни, страдало 40123 жртве.

Отварање изложбе "Моје Јадовно" заказано је за 1. новембар у 19 часова у Дому епископа Николаја, у организацији цркве Светог Саве у Лондону и Удружења грађана Јадовно 1941. из Бањалуке. Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић.

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти Независне државе Хрватске (НДХ) Јадовно-Госпић-Паг, наставља свој пут. Изложба која је до сада виђена у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и Митровици, Музеју Семберије у Бијељини, у добојском музеју, Дервенти, Броду, Источном Новом Сарајеву, Требињу и Њујорку, биће постављена и у Лондону.

Злочин над злочинима, и злочинци над злочинцима, у НДХ нанели су народу на овим просторима губитке од којих се још нисмо опоравили. Посетиоци ће имати прилику да упознају обичне животне приче које сведоче о страдању, које олако заборављамо. Сведочећи о Јадовну, као комплексу логора смрти у којем је према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, страдало 40 123 жртве, видећемо колико је то страдање део породичног и националног идентитета.

Посетиоци изложбе, који знају мало или готово ништа о размерама и бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи