Обележена годишњица Кумановске битке

Српска заједница у Македонији, 27. октобра на брду Зебрњак изнад Куманова, свечано је обележила 101. годишњицу Кумановске битке.

На Зебрњаку, спомен костурници подигнутој у славу хероја Кумановске битке, у недељу, 27. октобра, по двадесет трећи пут, уз пригодни програм је обележана 101. годишњица битке која је била почетак потпуног ослобођења од османлијских окова.

Свечани програм је организовало Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику и Српска заједница у Македонији.

Достојанственом и великом скупу обратили су се, у име Владе Републике Србије, Негован Станковић државни секретар у Минитарству за рад, запошљавање и социјалну политику, Драган Недељковић заменик министра за културу у влади Македоније и Гордана Јовић-Стојковска, председница Српске заједнице.

Програм је традиционално започео звуцима марша "Фенебре", полагањем венаца и минутом ћутања, после чега су уметници Удружења сценских уметника, стручњака и сарадника Републике Србије извели драматизовани текст Милована Витезовића. 

Музички део програма уприличен трубом је и добошем Стојанчета Косовског и Николе Ташковског, као и величанственим  наступом Певачког октета из Београда, под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

Посебној ноти свечаности и поштовања херојским прецима допринео је атлетичар Милош Ранчић који је носећи српску заставу истрчао стазу између села Четирце и Зебрњака којом је 1912. прошла Српска краљевска војска.

Манифестацији је присуствовало око 3.000 грађана међу којима је било и поклоника из матице и Аустрије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи