Биља и "Бистрик" у Канади

Етно музичарка Биља Крстић са својом групом "Бистрик" наступaће у Канади, од 8. до 10. новембра, где ће промовисати нови а капела албум "Извориште". Текстови мелодија су оригинални записи, a по карактеру се могу сврстати у три групе-косовске, моравске и источно-српске.

Биља Крстић и Бистрик наступиће у Кичинеру, Торонту и Отави, где ће публици представити нови а капела албум Извориште.

Стилизоване традиционалне песме снимљене су без учешћа оркестра, нема инструмената осим једног, најсавршенијег - људског гласа. Текстови мелодија су оригинални записи, по карактеру се могу сврстати у три групе: косовске, моравске и источно-српске, а косовске су најбројније.

Биља Крстић је рођена у Нишу где је и завршила основно и средње музичко образовање. У Београду је завршила Факултет музичке уметности. Певала је у хору младих Др Војислав Вучковић из Ниша и у академском хору Collegium musicum. Паралелно са тим радила је и музику за више позоришних представа у Народном позоришту у Београду. После група Сунцокрет и Рани мраз започиње соло каријеру и издаје три албума поп орјентације. Више година стрпљиво прикупља аутентичне аудио и нотне записе изворне музике. Резултат овог рада су компакт дискови Бистрик и Записи.

Биља и Бистрик су радили музику за филм Зона Замфирова. Оркестар Бистрик оснива 2001. са колегама са ФМУ, са којим постиже светски успех. Добија позив за учешће на фестивалу Mostra Sesc de Artes у Сао Паулу 2005. године, где је била једини женски вокал. Mediterraneo Orkestar је специјално за ову прилику састављен од 25 врхунских музичара из целог света.

Трећи ЦД - под називом Тарпош се појавио на европском тржишту почетком 2007, а 2013. године изашао је ЦД Извориште.

Биља Крстић тренутно ради као музички уредник првог програма Радио Београда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи