Србија спремна за филмаџије

Представници Српске филмске асоцијације учествовали су на годишњој конференцији Светског удружења филмских комисија (AFCI) у Џесону, у Јужној Кореји, где су представили продукцијске потенцијале Србије.

Традиционално годишње окупљање чланова AFCI и њихових партнера, које се одржава већ 38 година, први пут је организовано у Азији, а окупило је више од 150 учесника из 20 земаља, саопштила је Српска филмска асоцијација (СФА).

Србију су на Cineposiumu 2013 представљале извршна директорка Српске филмске асоцијације Ана Илић и диркторка продуцентске куће Le Spot, која је члан СФА, Теа Королија.

"Ово је друго учешће Србије на Cineposiumu који организује AFCI сваке године, а чији је СФА члан од 2009. године. Присуство наше земље и наше филмске асоцијације је веома важно, јер је доказ да смо ми у тој великој тржишној утакмици веома добар такмичар, а притом смо и овога пута били једина источноевропска земља међу учесницима", објаснила је Илић.

На основу свега што је речено на конфернцији и током дискусија са колегама, Илић је закључила да Србија прати светски тренд и да је "кредибилна филмска дестинација чак и за најзахтевније филмске и телевизијске пројекте".

"Азијско тржиште је за нас све занимљивије, нарочито након успешно реализованог корејског пројекта Лирицо Спинто, као и након започетих договора са амбасадом Индије око сарадње боливудских и српских филмских кућа. На жалост, поново смо били суочени са чињеницом да у најважнијем фактору понуде ипак заостајемо, а то је непостојање олакшица за привлачење пројеката у нашу земљу без чега не можемо да очекујемо значајно велики број продукција или копродукција, а нарочито не оне са великим буџетима", констатовала је она.

Илић је подсетила да Закон о кинематографији прописује такав програм, али он још увек, ни после годину и по дана није почео да се спроводи, због чега, додала је, Србија губи десетине милиона евра инвестиција годишње и минимум две хиљаде радних места.

Королија сматра да је неопходно да продуценти у Србији заузму заједнички став око увођења олакшица за стране филмске и ТВ продукције и да заједно изврше притисак на институције, како би се то што пре реализовало.

Конференција на тему Исток упознаје Запад трајала је два дана током којих је одржано низ презентација и панел дискусија о азијској филмској индустрији, сарадњи са осталим земљама у свету, разликама у финансирању филмских пројеката у Азији и на Западу, филмским подстицајима, филмском туризму.

Једна од главних тема конференције били су, као и претходних година, програми подстицаја и олакшица за филмску индустрију, које пружа више од 30 земаља у свету и 42 америчке државе.

Представљено је 15 конкретних филмских пројеката у развоју из Кореје, Кине, Велике Британије, Италије, Јапана, Тајвана, Француске и Новог Зеланда.

На индивидуалним састанцима филмске комисије су могле да представе своје локације и понуде продукцијске услуге и ресурсе у својим земљама.

Српска делегација је имала неколико "веома добрих састанака са продуцентима на којима су започети преговори око потенцијалне реализације пројеката у Србији".

Филмска индустрија у Кини и југоисточној Азији сваке године својим развојем и богатством постаје све атрактивније тржиште за америчке инвеститоре и продуценте, а њен огромни потенцијал има простора и за Србију као изузетно занимљиву дестинацију за тамошње продуцете који трагају за конкурентним европским локацијама, стоји у саопштењу СФА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи