Проза прожета сновима

Књижевник Владимир Пиштало, добитник НИН-ове награде за најбољи роман године у 2008. години за роман "Тесла, портрет међу маскама", представио је своја дела студентима славистике на Универзитету у Чикагу и представницима највеће српске заједнице у Америци у препуној култној књижари "Бубамара".

Oвај догађај је за српску заједницу у Чикагу био један вид најаве и обележавања Београдског сајма књига, највећег празника културе у нашој земљи.

Пишталов наступ је истовремено био прилика да се најави излазак америчког издања енглеског превода његовог романа Тесла, портрет међу маскама код угледног издавача Graywolf Press.

Др Нада Петковић са Универзитета у Чикагу истакла је на промоцији да "Пишталова проза прожима реалност сновима".

Она је подсетила да је последњих деценија српска проза изгубила неке од својих великих мајстора - Киша, Пекића, Павића, Црњанског, али је оценила да је крај 20. века донео многе нове таленте које славимо, а међу њима Пиштала и "све дивне дарове које је његово дело досад понудило својим читаоцима".

Владимир Пиштало је српски књижевник рођен у Сарајеву. Завршио је Правни факултет у Београду, а докторирао на Универзитету Њу Хемпшир у САД на теми вишеструког идентитета српских исељеника - српском, америчком и југословенском. Ради на Бекер колеџу, у Вустеру, Масачусетс, где предаје светску и америчку историју.

Објавио је књиге поетске прозе: Сликовница, Ноћи, Манифести, Крај века, новелу Корто Малтезе, збирке прича: Витраж у сећању, Приче из целог света, биографију Александра Македонског Александрида, романе: Миленијум у Београду, О чуду, Венеција.

Француски превод романа Миленијум у Београду био је у најужем избору за престижну годишњу награду Фемина за најбољи преведени роман на француски језик.

За роман Тесла, портрет међу маскама је у Београду добио значајну српску књижевну награду: НИН-ову награду за најбољи роман године у 2008. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи