Орден Цара Константина конзулу Никитовићу

На свечаном банкету одржаном у манастиру Нова Грачаница у Чикагу у част Генералног конзула Деска Никитовића, владика новограчанички и средњезападно-амерички Лонгин уручио је Никитовићу орден Цара Константина којим га одликује српски патријарх Иринеј.

Владика Лонгин приредио је у манастиру Нова Грачаница пријем у част Деска Никитовића, који је од 2003. до 2013. године био на функцији Генералног конзула у Чикагу.

Скупу је присуствовало око 300 званица, укључујући представнике свих националних организација дијаспоре у Америци, велики број угледних и пословних људи, адвоката, лекара, као и Вук Настић, отац двоје малолетне деце из Калифорније која су била одвојена од родитеља око осам месеци, а тек после интервенције Генералног конзула Никитовића враћена родитељима.

Сви представници српских националних организација су говорили о огромним напорима које је Деско Никитовић улагао и великим резултатима које је конзулат на челу са Никитовићем постигао у претходној деценији на културном, економском и друштвеном аспекту, изнад свега у спајању матице и дијаспоре. У врло емотивном говору Вук Настић је рекао да верује да његова деца никада не би била враћена, да није било залагања Генералног конзула Никитовића. Током вечери прочитано је и писмо ЊКВ принца Александра Карађорђевића и принцезе Катарине упућеним породици Никитовић.

О раду Никитовића говорио је Љубиша Миличић руководилац сектора за југоисточну и средњу Европу чувене чикашке адвокатске компаније. Он је прочитао и писмо подршке доскорашњем конзулу које су потписали бројни истакнути људи из дијаспоре у САД.

Владика новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин је такође говорио о нераскидивој сарадњи наше Цркве и Генералног конзулата.

Владика је рекао и да је породица Деска Никитовића донирала огромна финансијска средства за хуманитарне пројекте у Србији, као и српској дијаспори у Америци. Посебно је истакао допринос супруге Генералног конзула Рајан Никитовић, чија породица је један од највећих донатора у српској дијаспори.

На крају програма владика Лонгин уручио је Никитовићу орден Цара Константина. Овим орденом српски патријарх је одликовао Генералног конзула за десетогодишњи пожртвован рад у Чикагу и Никитовић ће бити први носилац овог ордена у Америци.

Деско Никитовић, који наставља своју пословну каријеру у Чикагу, се срдачно захвалио Цркви, националним организацијама и свим појединцима, који су годинама подржавали рад конзулата и напоре његове породице на побољшању српског имиџа у Америци, јачању економске сарадње са Сједињеним Америчким Државама, као и за успостављање чвршће везе између матице и дијаспоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи