Завршен попис становништва у БиХ

У Босни и Херцеговини је завршен попис, први после 1991. године, који би требало да утврди тачан број становника ове земље, али и понуди остале релевантне податке значајне за будући стратешки развој БиХ.

Док представници надлежних институција тврде да попис становништва у БиХ нису пратили већи проблем, носиоци пројекта "Пописмонитор" упозоравају да постоји сумња у веродостојност чак 20 одсто попуњених пописница.

Они сматрају да институције БиХ нису биле довољно припремљене за попис, да уговори и изјаве о поверљивости нису били потписани, да одређен број пописивача није довољно обучен за тај посао, као и да питања нису била потпуно јасна грађанима.

Подаци, које су презентовали представници Удружења грађана "Зашто не" и "Коалиција Једнакост" у оквиру пројекта "Пописмонитор", говоре да је током пописа било много неправилности.

Мада су из Агенције за статистику БиХ тврдили да нема проблема током пописа или да постоје мањи технички проблеми, "Пописмонитор" је преко својих веб-апликација, телефона или друштвених мрежа примио 1.539 питања и више од 100 пријава.

Највише пријава стигло је из Сарајева, Тузле, Бањалуке, Сребренице, Приједора, Градишке, Требиња и Мостара.

Према подацима "Пописмонитора" највише питања и примедби грађана односило се на понашање пописивача, али и на утицај при изјашњавању о националној припадности, језику и вери.

"Упитна је кредибилност пописа у више од 500 пописних јединица и постоји основана сумња да ли је 20 одсто испуњених пописница веродостојно. Подаци који ће се добити о социо-економским карактеристикама, као и броју становника, биће бољи од тренутно доступних, али је и њихова кредибилност упитна", навео је активиста Удружења грађана "Зашто да не" Далио Сијах.

Претпоследњи дан пописа огласила се и Агенција за заштиту личних података у БиХ, која је наложила да се грађанима омогући увид у пописнице у случају да су пописани у одсуству. Овакав налог издат је због пријава великог броја грађана, који су изразили бојазан да подаци које су дали приликом пописа неће бити поверљиви зато што су их пописивачи односили својим кућама.

Све у свему, попис у БиХ су пратили многобројни проблеми, спорадични инциденти и несвакидашње ситуације.

Тако је у Бијељини недостајало пописница, а у неким општинама, попут Јање и Котор Вароши, био је приметан неочекивано велики прилив грађана бошњачке националности из иностранства.

Централни пописни биро БиХ наложио је понављање пописа у пет пописних кругова у Сребреници, пошто су два пописивача из Сребренице покушала да пописни материјал пренесу преко границе. Ова два пописивача су суспендована, као и једна жена пописивач из Сребренице која је грађане пописивала у кафани.

Попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ коштао је око 46 милиона конвертибилних марака (више од 23 милиона евра), а први резултати биће познати за 90 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи