Подршка Србима у Словенији

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић изјавио је да ће Скупштина Србије и ресорни Одбор пружити пуну подршку настојању српске заједнице у Словенији да стекне статус уставом и законом признате националне мањине.

Чотрић је у разговгору са делегатом из Словеније у Скупштини дијаспоре и Срба у региону Николом Тодоровићем нагласио да је стицање статуса националне мањине, који је признат само италијанској и мађарској мањини, предуслов је да Срби добију посланика у словеначком парламенту.

Чотрић је додао да би стицање статуса националне мањине омогућило Србима школовање и информисање на матерњем језику и редовно финансирање активности у области културног и уметничког стваралаштва, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.

Тодоровић је указао на потребу да се званични представници Србије приликом посета Словенији, поред сусрета са државним врхом, састају и са припадницима српске заједнице, како би били упознати са њиховим потребама и очекивањима.

Он је, како је саопштено, нагласио да су Срби, после Словенаца, најбројнији народ у овој држави, али су ускраћени за нека елементарна права важна за очување националног идентитета.

Чотрић и Тодоровић сложили су се да потребно променити одредбе Закона о дијаспори и Србима у региону и Закона о држављанству, како би ови прописи омогућили боље представљање наших сународника из иностранства и олакшали добијање српског држављанства.

Тодоровић је позвао чланове Одбора за дијаспору и Србе у региону да посете српску заједницу у Словенији, а Чотрић је најавио да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону једну од наредних седница посветити статусу Срба у Словенији.

Чотрић је указао да је Словенцима у Србији признат статус националне мањине, да су формирали Национални савет који се финансира из будџета Србије, и да би и Словенија требало да изађе у сусрет оправданим захтевима Срба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи