Срби у Федерацији грађани другог реда

На 15. редовној седници Одбора за дијаспору и Срба у региону Народне скупштине РС разматран је положај Срба у Федерацији БиХ. Скупу су осим представника више министарстава Владе Србије и других државних институција присуствовали и српски представници у институцијама Босне и Херцеговине, Федерације БиХ, као и представници Републике Српске.

Подсећајући да је седница са овом темом сазвана на инцијативу Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, председник те организације Миодраг Линта је истакао да је главни разлог за овакву расправу „изузетно тежак положај Срба у Федерацији Босне и Херцеговине (ФБиХ)".

У разговору за Програм за дијаспору РТС-а Линта је упозорио да су Срби у том ентитету БиХ грађани другог реда и да је основни проблем дискриминација Срба како у законодавству тако и у понашанју државних органа према њима.

Према речима председника Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону Александра Чотрића „односи Србије и БиХ су веома добри, посебно у области привредне сарадње али то нас ни у ком случају не сме омести да отворено проговоримо и о изузетно тешком положају Срба у федералном делу БиХ и заложимо се за њихово побољшање".

"Једна од мера коју ћемо предложити је повећање финансијских средстава намењених за решавање проблема Срба у Федерацији БиХ", рекао Александар Чотрић, председник скупштинског Одбора за дијаспору.

Ако Република Хрватска из свог буџета, сваке године издваја 20 милиона евра за различита социјална, економска или културна питања Хрвата у БиХ, Чотрић каже да не види ни један разлог зашто Србија не би толики износ годишње намењивала за опстанак Срба у Федерацији БиХ, јер су они доведени на руб нестанка.

"Од предратних 630 000 Срба који су живели у данашњој Федерацији БиХ, остало их је свега 50000, са тенденцијом да Срби потпуно нестану са тог дела БиХ. Они данас представљају свега 2 процента становништва Федерације, а у институцијама, органима и телима овог ентитета заступљени су са свега једним процентом", рекао је за РТС Александар Чотрић.

Изражавајући захвалност што их је матица Србија примила у свој највиши дом, Народну скупштину, и што жели да чује што Србе у ФБиХ највише мучи начелник Општине Дрвар, која се налази у Унско-санском кантону, Стевица Лукач је поручио да матична држава Србија, заједно са Републиком Српском, треба да делују синхронизовано и да нас охрабре у нашој намери да тамо останемо и опстајемо, те и да градимо свој живот".

У Разговору за наш Програм директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић је поручила да „Канцеларија веома интензивно и дневно прати положај Срба у региону и да је у ту сврху формиран и посебан тим где су и представници других министарстава за мониторинг ове ситуације и дневно праћење дешавања и реаговање".

Драшковићева је подсетила и на недавне догађаје у Хрватској, на познате сукобе око увођења двојезичних и ћириличних натписа у Вуковару на шта је Канцеларија одмах реаговала. Сада се врши и попис становништва у БиХ, а Канцеларија ће будно пратити сва дешавања, закључила је Драшковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи