Фестивал "Нушићеве вечне сумње"

У организацији Српске заједнице у Македонији, у Скопљу је 13. и 14. септембра, први пут одржан фестивал "Нушићеве вечне сумње". Учесницима и гостима Фестивала организована је посета Скопској Црној гори и Културно-просветном центру "Вук Караџић" у Кучевишту.

У оквиру Фестивала одржан је Симпозијум на коме су еминентни театролози и књижевници говорили о значају Нушићевог дела. Симпозијум који је одржан у Друштву писаца Македоније је увертира за 150 - годишњи јубилеј који ће на почетку следеће године бити најављен Зборником радова са симпозијума на српском и македонском језику, јавља за Програм за дијаспору РТС Гордана Јовић Стојковска, председница Српске заједнице у Македонији.

Српска заједница у Македонији је учесницима и гостима Фестивала организовала посету Скопској Црној гори коју због мноштва древних цркава и манастира, међу којима су најфасцинантније задужбине Немањића, народ назива другом Светом гором. Том приликом је организована и посета Културно-просветном центру Вук Караџић у селу Кучевишту, где је Симон Ђуретић, представник Канцеларије за дијаспору и Србе у региону поклонио пакете књига и школских помагала Удружењу и Основној школи Св. Кирил и Методиј, једној од три школе где деца уче и на српском језику.

Пакете књига и помагала је добило и одељење факултативне наставе српског језика при Заједници Срба у Битољу. Том приликом су подељени примерци часописа за књижевност и културу на српском језику Слово љубве у издању истоименог издавачког центра у Скопљу.

У финалном делу Фестивала у препуној сали Драмског театра у Скопљу, публици се представило позориште Бора Станковић из Врања надахнутим извођењем представе Народни посланик Бранислава Нушића у режији Саше Стојковића.

Представници Канцеларије и Српске заједнице у Македонији су 15. септембра присуствовали Комеморацији у спомен на страдале српске војнике на Српском гробљу у Битољу где су положили венце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи