Смирити тензије и поштовати закон

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Славка Драшковић и саветница председника Србије, Станислава Пак Станковић биле су у Вуковару да би се непосредно упознале са ситуацијом у том граду. Колеге из ТВ Продукције ЗВО Вуковар послале су нам њихове изјаве.

„Мислим да је јако важно да се закон поштује, и да су у том смислу изјаве и напори владе Хрватске на месту, то подржавамо и то је нешто што се мора десити. Ми само желимо да видимо какви су то конкретни кораци и да се то уради и када ће то бити. Мислимо да не треба више подгревати такву ситуацију, него радити на томе да две заједнице живе овде под нормалним условима, заједно раде. Све што је било треба превазићи, ми треба да гледамо на заједничку привредну сарадњу и суживот", рекла је Славка Драшковић у Вуковару.

Станислава Пак Станковић је истакла да је најава доласка председника Хрватске у Србију, Ива Јосиповића добар сигнал да се односи две земље унапређују у свим областима.

"Мислим да ће се ситуација у Вуковару смирити, уверена сам у то након разговора са жупаном, нарочито са аспекта да ће он уложити максималне напоре да се тензије смире. Од њега смо добили уверавања да закон треба применити и питање је само разговора и времена и оквирног рока у коме ће се закон применити. Такође је проблем регистрације школа српске мањине ће бити у наредном периоду решен и веома је битно да се тензије непотребно не подижу, да постигнемо консензус свих политичких странака у том смислу. Зато мислим да ситуацију у Вуковару јесте деликатна, и ту треба приступити са посебном пажњом, али заиста верујем да разговором и договором можемо постићи компромис, такође са аспекта да будућност можемо градити заједно. И Србија подржава Хрватску, наравно у оквиру њених граница, добросуседске односе, тако да ћемо уложити максималне напоре да српска мањина у Хрватској може да оствари и сва мањинска права онако како јој омогућава то и закон. Само је питање времена и ниједна страна не жели да, колико смо добили уверавања од жупана, подиже тензије, већ да разговара и ја сам уверена да ће се тај проблем у скоријој будућности решити, зато смо и овде као представници државе Србије и дошли", рекла је саветница председника Србије, Станислава Пак.

Славка Драшковић је одговорила на питање новинара о статусу и правима српске заједнице у Хрватској.

„Као одговор на питање колико смо задовољни статусом и правима српске заједнице - незадовољни смо како је то сада, мислимо да то треба да се апсолутно промени. Не може то да буде једина заједница која неће имати права која су загарантована уставним законом, а и самим Ердутским споразумом. Један од разлога доласка је да се сретнемо са српском заједницом, да разговарамо са њима, да их уверимо да се држава Србија интересује. Ми све време пратимо ситуацију, и верујемо да је ово прави начин да се ради на томе", закључила је Драшковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи