У Њујорку споменик Николи Тесли

Споменик српском научнику Николи Тесли биће постављен 23. септембра у Њујорку поводом обележавања седамдесет година од његове смрти.

Споменик Николи Тесли ће бити постављен у насељу Шорхем на Лонг Ајланду испред Теслине лабораторије и откриће га председник Србије Томислав Николић.

"Ми као држава, уз помоћ наше дијаспоре, желимо да Тесла буде препознат као српски бренд и ова манифестација је један начин на који ми повезујемо овог изузетног научника са нашом земљом", рекла је Славка Драшковић у Влади Србије.

Споменик је рад академика Николе Коке Јанковића и он ће бити поклон државе Србије граду Њујорку. На предњој страни споменика исписано је "Тесла - Србин и Американац", његова година рођења, смрти и ознака Теслине јединице.

На полеђини споменика су угравиране Теслине речи које је он изговорио приликом посете Београду - "Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се моје наде испуне, најсладја мисао ће ми бити та да је то дело једног Србина".

Чину откривања споменика присуствоваће важне личности из Америке и српске дијаспоре, а сутрадан ће бити организован пословни скуп где ће привредници из Србије имати прилике да се сретну и разговарају са бизнисменима из САД.

У свечаном програму учествују виолиниста Стефан Миленковић, пијанисткиња Марина Арсенијевић и глумац Џек Димић.

На изложби ће председник Николић уручити ордења људима који су заслужни за унапређивање односе Србије и Америке, међу којима је и амерички судија Ремзи Кларк.

Председник Организационог одобра за подизање споменика Александар Влајковић истакао је да је то важан догађај за цео српски народ и додао да је циљ државе да се у свим већим градовима света поставе слични споменици српским великанима.

Он је најавио да ће споменик Тесли већ следеће године бити постављен у Филаделфији, а да су у току преговори да се подигне споменик и Михајлу Пупину испред Колумбија универзитета.

Влајковић је рекао и да држава уз помоћ спрске дијаспоре и љубитеља Теслиног дела планира потпуно да реконструише његову лабораторију.

"То ће постати Tesla World, попут Дизниленда. Идеја је да то буде место за популаризацију науке, где ће долазити млади људи, где ће моћи да размењују своје идеје", рекао је Влајковић.

Теслину лабораторију држава је у октобру прошле године откупила од града Њујорка за око 850 хиљада долара.

У куповину споменика укључила се цела српска дијаспора која је за само недељу дана успела да сакупи милион и 370 хиљада долара.

Према речима Славке Драшковић, преостали део новца искоришћен је за сређивање лабораторије која је била у руинираном стању.

Никола Тесла званично је имао око 300 регистрованих патената у 26 земаља. Преминуо је пре седам деценија, на Божић 1943. године у хотелу "Њујоркер" на Менхетну, у соби број 3327 на 33. спрату. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи