Драшковић: Нема инвестиција без добре пословне климе

Оно што Канцеларија ради пројектом "Запослимо Србију" јесте јачање напора владе да уз помоћ дијаспоре добијемо нова радна места, као и повезивање локалне самоуправе са нашом дијаспором, која је локално оријентисана, рекла је директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић за РТС.

Гост Јутарњег програма РТС-а је била Славка Драшковић, директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Зашто наша дијаспора мало улаже у Србију и које напоре владина Канцеларија чини да то промени биле су теме разговора који су са гошћом у студију РТС-а водили Ирина Ивић и Милан Срдић.

Разговор у студију је почео констатацијом да је Норвешка најбогатија земља и питањем да ли има Срба у Норвешкој.

"Има Срба, они су доста добро организовани, имају своје представнике у Скупштини дијаспоре и Срба у региону", одговорила је Славка Драшковић.

На питање зашто толико мало дијаспора инвестира у Србији, Славка Драшковић је рекла да смо ми као земља, међу првих пет у свету по дознакама које стижу из дијаспоре и да је то око 5 милијарди долара, а да друге дијаспоре имају отприлике толико инвестиција.

"Наша дијаспора је скоро на последњем месту по инвестицијама. Има само око 10 посто, чак и мање инвестиција у односу на дознаке. Углавном је разлог несигурност, пословна клима и начин на који може да се инвестира. Оно што ми радимо пројектом Запослимо Србију јесте да у ствари појачамо напоре владе, да уз помоћ дијаспоре добијемо нова радна места и заправо повезујемо са локалном самоуправом наше људе из дијаспоре, с обзиром на то да је дијаспора пре свега, локално орјентисана. Десет посто инвестиција које сада постоје у односу на дознаке, скоро све, око 95 посто иде локално, у завичај, у родни крај и дијаспора ће бити прва која ће доћи масовно да инвестира и да у ствари ради заједно...Дијаспора се стално интересује, то је један природан ток и процес, али потребно је да се створе одређени услови и посебно на локалу да дијаспора мора да буде изједначена са другим инвеститорима. Мора да постоји један добар законски оквир и гаранција тих инвестиција.

До сада су многи инвеститори добили веома добре и специјалне услове, дијаспора ништа од тога није добила. Напротив, имамо стално различите проблеме и упите људи из дијаспоре који имају своје инвестиције, а који не само да немају подстицаје, него не могу и неке основне ствари да спроведу. Једна од ствари је брзина и начин на који се ради, нпр. локална самоуправа не сме да повећава таксе, ако се већ инвестира под једним условима...

Можемо рећи да влада настоји да поправи ту климу и борба против корупције је такође једна од основних ствари и уопште цео тај систем сигурности је потребно вратити дијаспори, јер без тога, неће бити нових инвестиција", рекла је Драшковић.

На питање да ли то значи да дијаспора не верује Србији толико да би инвестирала, Драшковић је рекла да се све своди на то.

"Али морам да кажем да страни инвеститори увек кажу да када прво дође ваша дијаспора, долазимо и ми. Постоје инвестиције али то се десило и у другим земљама, јер дијаспора зна прилике овде, ситуацију, па и ове велике инвестиције које смо имали, које су неке корпорације инвестирале, ту је увек био неко из наше дијаспоре, Ју ес стил, Мајкрософт, Сиско..

Ми у оквиру прјекта Запослимо Србију очекујемо не само инвестиције из дијаспоре, него инвестиције њихових пословних партнера. То су иначе инвестиције које из дијаспоре долазе као мале и средње вредности, до милион евра, или 2-3 милиона, али њихови партнери имају такође велике послове, и једна од првих инвестиција коју смо имали у оквиру овог пројекта у општини Брус је у тој вредности, око 50 радних места у првој фази и надамо се, бар по плану инвеститора, још толико. Уложено је у фабрику палета, са врхунском немачком технологијом, међутим, већ имамо са локалном самоуправом проблем око брзине издавања дозволе. Не може да се чека три месеца за то. Тражимо од општина, локалних заједница да брзо реагују, јер да би се прикључили овом пројекту, морају да испуне одређене услове.

То је наш заједнички посао са владом, видите да се на реконструкцији (владе) радило да се тај процес убрза. Министри финансија и економије су одговарали на та питања, дали су неке рокове, ја очекујем да ће се они испунити, а морам да кажем да ми желимо да наше грађане у дијаспори укључимо, да они кроз своје интервенције допринесу.
Дакле, разумевања има, само је то процес. И морамо бити оптимисти, јер све почиње једним кораком. Ми покушавамо да убрзамо процес, а заинтересованих за улагање у Србију има", рекла је Драшковић.

На питање да ли локална самоуправа има пројекте које би могла да финансира наша дијаспора Славка Драшковић је рекла да је то још једна ствар на којој раде са локалном самоуправом, да се у оквиру тог пројекта и дијаспора укључи у запошљавање Србије.

"Нема довољно добрих пројеката, односно има добрих идеја и могућности, али оне углавном нису презентоване на одговарајући начин и ту треба доста да се ради. То ће бити прилика за све инвеститоре да се преко дијаспоре представе ти пројекти", рекла је Драшковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи