На корак до имена улице

Инцијатива СПКД "Просвјета Аустрија" да једна улица, трг или парк у Бечу добије име хероине Диане Будисављевић наишла је на подршку Социјалдемократске партије Аустрије(SPÖ). "Српски Шиндлер", како зову Диану Будисављевић, спасила је између 1941. и 1945. год. више од 12000 српске деце из усташких логора смрти у тадашњој НДХ.

Инцијатива коју је Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Аустрија пре две године покренуло, да једна улица, трг или парк у главном граду Аустрије добије име хероине Диане Будисављевић, се ближи остварењу. Локални парламент 9. бечког округа, односно његови чланови из СПО (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ) су били спремни да подрже ову Просвјетину идеју. Ипак, пошто СПО не чини већину у округу, усвајање предлога ће зависити и од спремности других странака да подрже ову иницијативу, јавља за Програм за дијаспору РТС Служба за Информисање СПКД Просвјета Аустрија.

На састанку представника српских удружења 3. септембра, који је иницирала СПКД Просвјета Аустрија ( присутни били и представници Савеза Срба у Аустрији и Заједнице српских клубова у Бечу) са младим кандидатом СПО за наредне парламентарне изборе, Маркусом Гремелом, дискутовало се о Просвјетином предлогу да се име Дијане Будисављевић нађе у јавном простору града Беча.

Сви присутни су били сагласни да се овој хероини, која је спасила више од 15.000 углавном српске деце из усташких концентрационих логора у Другом светском рату, мора одати таква врста признања.

Сваки почетак је тежак

Недељко Савић, члан УО СПКД Просвјета Аустрија и кандидат Социјалдемократске странке на предстојећим изборима, је пре две године изложио ову идеју коју су сви у удружењу подржали. Али, један део јавне администрације оспоравао је идеју због Дијаниног презимена које је тешко изговорити на немачком.

„Узео сам мапу града у руке и тражио улице са именима која се тешко изговарају. Ту сам међу осталима нашао музичаре и ботаничаре. Па сам помислио да би то била срамота, да „српски Шиндлер" (како зову Дијану Будисављевић) не добије своје место у јавном простору, а неки баштован га има. Мој други аргумент је био да данас доста деце живи у Бечу чија имена је тешко изговорити. Шта бисмо њима рекли - „Извините децо, и у случају да постанете председник, нобеловац, или нека друга важна личност ове државе, ваша имена се неће никад наћи у овом простору"?!?! У једном неформалном разговору сам Маркуса, који је иначе и мој страначки колега, упознао са нашом иницијативом. Био је одмах одушевљен и обећао нам помоћ", каже Недељко Савић.

Било је и других тема

Представници српских удружења су Маркуса Гремела упознали и са другим темама које се тичу српске заједнице у Бечу и целој Аустрији. Пре свега о потреби подизања нивоа изучавања српског језика у бечким школама, а посебно учење ћириличног писма.

Осим тога, да се у статистици за попис омогући изјашњавање људи у Аустрији који српски језик сматрају својим матерњим језиком, што је била иницијатива Зорана Алексића из Савеза Срба у Аустрији. Дискутовало се и о политичкој партиципацији, посебно како младе грађане српског порекла мотивисати за веће учешће у јавном и политичком животу, о чему је говорио Мирослав Захарић из Заједнице српских клубова у Бечу.

Састанак је завршен договором да се међусобна сарадња настави и у следећем периоду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи