Срби у Словенији траже своја права

После суботњег окупљања у Љубљани, Срби који живе у Словенији најављују нове протесте ове јесени. Истакнуто да неке националне мањине имају права која Срби могу само да сањају. Србе власт упорно води као „словеначке грађане српског порекла", тако да се више од 40.000 Срба „утопило" у ту статистику.

Суботњи протест Срба који живе у Словенији и који, незадовољни својим стањем траже добијање статуса националне мањине, само је први у низу који се најављују за ову јесен.

Ово кажу организатори окупљања у Љубљани који нису били незадовољни и поред чињенице да је релативно мали број људи изашао на улице и прошетао се од зграде министарства културе до амбасаде Србије и градске већнице. Кажу да је битно да се на проблем упозорило, иако словеначки медији готово ништа о свему нису ни писали. Председник Савеза српске дијаспоре Саша Гајић каже да прави протести тек предстоје и да Срби неће да одустану од остваривања својих права.

Током протеста у Љубљани представници Срба у Словенији су истакли да три националне мањине, италијанска, мађарска и ромска, имају многа права о којима Срби могу само да сањају. А Срби су претворени у статистичке бројке, јер их власт упорно води као „словеначке грађане српског порекла", и данас се више од 40.000 Срба „утопило" у ту статистику.

Много је разлога за незадовољство Срба, од којих су многи након деведесетих прошли срамотно брисање из држављанства, чије последице и данас осећају. Иако су европске институције и судови дали у потпуности право Србима и траже од словеначке владе да исплати обештећење, то се одлаже, јер је државна каса празна. Са друге стране Срби који су регулисали статус и остали да живе у Словенији већ годинама безуспешно траже статус националне мањине.

Иако су се политичке прилике у Словенији промениле,великих помака за Србе и даље нема. Немају ни равноправни старт и код пријављивања разних пројеката које финансира Европска унија, па често паре уопште не добију или добију много мање него друга слична удружења у Словенији.

Новац који пристиже из Европе и који је намењен мањинама најчешће одлази у руке оних удружења са словеначким предзнаком, а Срби немају механизме да то измене. Али овај пута у Савезу српске дијаспоре кажу да ће ићи до краја и тражити да правосудне тела испитају услове на конкурсима и начин како се одобравају паре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи