Станојевић: Русија увек уз Србију

Ми смо увек имали подршку не само руског народа, већ и политике, каже Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону у интервјуу за РТС.

Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић у интервјуу за Програм за дијаспору РТС говорио је о српској дијаспори у Русији, српско-руским односима, предстојећим активностима делегата Скупштине дијаспоре, српској организацији Уједињена српска дијаспора Евроазије...Разговор водила Мирјана Раичевић Тасић.

"Ја јесам председник Скупштине дијаспоре и бавим се проблематиком наше дијаспоре, али као делегат који је за Русију, Белорусију и Украјину, наравно да знам ту проблематику, не на речима него на делу. Дакле, ми смо имали толику подршку не само руског народа цео овај период, него и политике. Наше људе који су изучавали руску историју и културу је било тешко преварити, како је то чињено овде.

Ако гледамо и унутрашњу и спољашњу политику Русије, ми смо имали толико подршке која чак у јавности овде није ни позната. Није познато колика је помоћ сакупљена од стране руских политичара и народа, који је помагао наш народ на Косову, који је давао за наше храмове и цркве... Да узмемо једну страшну ствар, колико је само гробаља руских војника, почев од Вишеграда и даље, који су се борили за наше интересе...Ми не можемо наћи српско гробље у Русији или негде у Чеченији. То опет говори о начину који је био презентован јавности о руској помоћи нашем народу.

Та помоћ није само са руске стране, она је и са украјинске стране, белоруске исто тако, па чак и од стране других народа који живе у Руској федерацији и од стране оних народа за које се сматра да су прозападно или антируски орјенисани а пружали су помоћ српском народу", каће Станојевић.

Драган Станојевић се осврће и на 1999. годину и на организовање српске дијаспоре у Русији у то време.

„Ја сам се 1999. године, у време бомбардовања Србије, када је било најтеже, тада појавио сасвим случајно пред новинарима када су ме питали шта ћете ви као Срби да урадите. Нисам тада знао да кад они поставе питање да се то нечује у кадру. Тада су ме они испровоцирали са питањем шта ће да се деси кад дође копнена војска. Ја сам рекао да смо ми ископали гробове и да само чекамо попуну. Наравно, то је имало страшан одјек у јавности, али то је био крик душе у том моменту када су нас бомбардовали. Онда су почеле разне службе да проверавају ко су, шта су, ту су биле реакције страних амбасадора итд.

Ми смо тада створили прву српску општину Свети Сава, а то је прва српска организација на постсовјетском пространству која је регистрована. Из ње смо касније прерасли у међународну организацију, која је добила статус међународне 2008. године, Евроазијске. Јер по њиховим законима, који и нама дају могућност да решимо наше проблеме на Западу, имате прво статус градске, регионалне, обласне, свдржавне, па тек онда међународне. То је јако битно јер ви морате да имате у једној од држава 51 посто региона те државе, своје центре и филијале да би вас држава признала као кровну организацију. Не само у називу, већ морате де јуре доказати министарству правде да сте ви кровна организација, имајући толико центара и филијала.

Наша организација је била једна од међународних посматрача на парламентарним изборима у Русији, на председничким изборима у Русији, на изборима у Украјини. Ми смо у украјинском парламенту у време претходног председника имали информацију да је Украјина желела да призна сецесију Косова.

Тада смо први пут преко регионалних парламената успели да резолуцију коју сам ја написао, изгласамо у регионалним парламентима. Посланици тих парламената су изгласали подршку Србији и то је била препорука држави и председнику Украјине да не смеју да признају сецесију Косова.

То је била једна од наших актовности и резултата наших деловања, а да не говорим да имамо више од 50 сати учешћа у телевизијским и осталим медијима, где смо увек презентовали интересе Србије, узајамне интересе наших држава и наших народа", рекао је Станојевић у интервјуу за Програм за дијаспору РТС.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи