Есеји и сећања Чарлса Симића

Нова књига есеја и сећања америчког писца српског порекла Чарлса Симића "Гледај дуго и нетремице" требало би да буде објављена до овогодишњег Сајма књига у Београду, најавила издавачка кућа "Архипелаг".

Издавачка кућа "Архипелаг" објавиће до овогодишњег Сајма књига у Београду "Гледај дуго и нетремице", нову књигу есеја и сећања Чарлса Симића, једног од водећих савремених светских песника и есејиста.

Есеји Чарлса Симића писани су у последњих неколико година, а у њиховом средишту су врло конкретни политички, идеолошки, друштвени или технолошки изазови пред којима се налази савремени човек, као и нови контекст у коме се нашла савремена култура.

У новим есејима, од којих су неки изазвали велике реакције америчког јавног мнења одмах после њиховог првог објављивања у медијима, говори се о политичкој неодговорности, о војним интервенцијама, о томе ко су данас аутентични сведоци ужаса, о нестанку јавног добра из јавних политика, о новом глобалном таласу песимизма, о маргинализацији знања, о јавним библиотекама које се у САД све ћешће затварају, о филмовима које не можемо заборавити или о сликама и призорима савременог света које не смемо прећутати, наводе из "Архипелага".

Посебно место у овим есејима имају питања поезије или пак пишчево мајсторско оживљавња властитих сећања на одрастање у Београду или пак на живот у Европи и потом у Америци. Чарлс Симић исписује несвакидашње страсно и луцидно сведочанство о искушењима модерних времена.

Нови есеји Чарлса Симића биће објављени у преводу Весне Рогановић и Ивице Павловића.

У издању Архипелага раније су објављени Симићева књига есеја "Алхемија ситничарнице" (2008), као и велика ретроспектива његове поезије од раних песама до стихова из рукописа "Ишчекујући пресуду" (2010).

Књижевник Чарлс Симић био је гост Београда и издавачке куће Архипелаг 2011. године. Интервју са Чарлсом Симићем за Радио-телевизију Србије урадила је Весна Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи