Мање од очекиваног

У другој години после увођења Црвено бело црвене карте за нову страну радну снагу у Аустрији, издато је 3.800 оваквих боравишних дозвола, што је испод процена према којима се очекивало око 8.000 нових квалификованих придошлица годишње, саопштило аустријско Министарство за социјална питања.

За овај период одбијено је 1.542 захтева за Црвено бело црвену карту. Црвено бело црвене карте су додељиване махом кључној радној снаги и њих је тачније 2.461 од укупног броја 3.795. Црвено бело црвена карта је 445 пута додљена особама са дефицитарним занимањима, које ову погодност могу да користе тек годину дана. Остале цифре се односе на дипломце факултета и власнике "плаве карте" Европске уније.

Највећа група занимања која је искористила погодности Црвено бело црвене карте су менаџери, којих је 851, затим следе информатиццки експерти, а на трећем месту су професионални спортисти.

Када је реч о пореклу власника Црвено бело црвених карата, на првом месту су држављани БиХ (517), затим Русије (385) и САД (343), а иза њих се налазе држављани Хрватске и Србије.

Чланови породица власника Црвено бело црвене карте добијају "Црвено бело црвену плус карту" која им омогућава слободан приступ тржишту рада.

Укупно је 1.297 особа је током прошле две године искористило ове могућности.

Бројке су свакако много мање него што се то на почетку очекивало, због чега је експертски савет за питања интеграције и затражио проширивање могућности добијања Црвено бело црвене карте, првенствено за дипломце бакалеурат студија, као и смањивања минималне границе примања која тренутно износи 1.900 евра.

Министар за социјална питања Рудолф Хундсторфер, међутим, сматра да не постоји потреба за променом Црвено бело црвене карте и да има довољно квалификованих придошлица, већином из земаља ЕУ и није им потребан овај документи.

Црвено бело црвена карта је модел насељавања придошлица уведен средином 2011. године.

Овај модел предвиђа бодове на основу образовања и квалификација и тиме и евентуалну могућност насељавања у Аустрији.

Начелно четири групе особа могу да затраже овај документ.

Кључна радна снага, поред испуњавања тражених критеријума система бодова, мора да прикаже и фиксно договорен посао у Аустрији.

Овај посао за оне млађе од 30 година мора да буде плаћен најмање 50 процентата суме од око 2.200 евра, а старији морају да буду плаћени око 2.640 евра (месечна бруто примања).

Такође, Служба за запошљавање мора да изврши проверу, да ли ту позицију може да преузме и нека незапослена особа која се већ налази у земљи. До сада је за ову групу издато 2.461 Црвено бело црвених карата.

Друга група су особе дефицитарних занимања, које, такође, морају да приказзу да имају загарантовани посао у Аустрији.

О томе која се занимања дефинишу као дефицитарна одлучује сваке године Министарство за рад. Тренутно је то случај са 24 занимања, међу којима се налазе стругари, вариоци, електроинсталатери итд. Овој групи је до сада додељено 445 Црвено бело црвених карата.

Висококвалификовани који морају да докажу одређено знање у свом подручју, не морају да имају загарантовани посао.

Они добијају визу на шест месеци за боравак у Аустирји и тражење посла. Таква карта је издата до сада у 226 случаја.

Уколико неко заврши факултет у Аустрији, добија шест месеци времена да након студија потражи посао у алпској републици.

Посао мора да буде плаћен око 1.980 евра и овакву карту је до сада добило 409 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи