Дани Преображења Срба у Румунији

Савез Срба у Румунији организује двадесету манифестацију "Дани Преображења Срба у Румунији" од 16. до 20. августа у Темишвару, Базјашу и Соколовцу. Српском песнику Радославу Златановићу је уручена књижевна награда Велика базјашка повеља, а Друштву књижевника КиМ Специјална Базјашка диплома.

Традиционално, Савез Срба у Румунији организује манифестацију „Дани Преображења Срба у Румунији" од 16. до 20. августа. Одржава се у Темишвару, Базјашу и Соколовцу.

Првог дана манифестације предвиђено је отварање Ликовне колоније у Српској кући у Темишвару, као и ликовно-књижевни сусрет.

Централни догађај Дана Преображења Срба у Румунији је био 18. августа, у порти манастира Базјаш, када је српском песнику Радославу Златановићу уручена једна од најзначајнијих књижевних награда српског расејања - Велика базјашка повеља.

Песник Славомир Гвозденовић, посланик Срба у Румунском парламенту, поздравио је госте у име организатора, а председник УКС Радомир Андрић представио Радослава Златановицха и Књижевно друштво Косова и Метохије.

Владика Лукјан, епископ темишварски и будимски, са српским свештеницима из Румуније, богослужио је у цркви манастира Базјаш.

Планирано је и отварање Међународне ликовне колоније и изложбе „Темишвар - Базјаш 2013", међународно културно-књижевно вече, као и Округли сто са темом: Антологије - огледало књижевних збивања и сарадње.  Предвиђен је обилазак српских знаменитости у Клисури и Пољадији и полагање цвећа на споменик свим српским војницима у  Соколовцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи