Време је за школу

Нова школска година у швајцарским школама у већини кантона почела је 12. августа, a у појединим ће недељу дана касније. Допунска настава на српском језику коју организије Министраство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у тој земљи почиње 19. августа.

Допунска настава на српском језику најпре почиње у кантонима Базел, Базел, Берн, Ст. Гален, Аргау, Гларусу, Обервалду, Шафхаузену, Швицу, Солотурну и Тургау. Допунску наставу на српском језику у иностранству одрганизује Министраство просвете , науке и технолошког развоја, Републике Србије, а у Швајцарској наставу ће изводити 15 редовних наставника и један број хонорарних.

Швајцарска традиционално има највећи број ученика, а српски језик ученици изучавају по посебном плану и програму за основно образовање и васпитање у иностранству и то предмете: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основе културе српског језика.

Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству реализује се на три узрасна нивоа: млађем (први, други и трећи разред), средњем (четврти, пети и шести разред) и старијем (седми и осми разред) са фондом од 105 до 114 часова годишње за сваки предмет.

На крају сваке године ђацима се уписују оцене у ђачке књижице, а дају им се и потврде за швајцарске школе где им се уписују оцене из похађања матрењег језика. Редовним похађањем допунске наставе на српском језику, свих осам година, ученици добијају сведочанства о завршеном осмогодишњем школовању и са тим документом могу да наставе школовање у Србији.

Председник актива наставника од ове школске године је професор разредне наставе Јасмина Делић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи