И Ужице угостило студенте из дијаспоре

Од 1. до 19. јула, у Србији по трећи пут бораве студенти из дијаспоре који у оквиру пројекта „Упознај државу Србију“ похађају летњу праксу. Ужице је један од градова учесника у том пројекту Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) који подржавају фондација Теленор и Амбасада Швајцарске.

У Ужицу је двоје од 23-оје студената који су у Србију стигли из Америке, Европе и Русије. То су Никола Станковић и Леа Араповић. Никола је студент факултета за заштиту животне средине у Немачкој а Леа студенткиња економије и књижевности у Америци. Оно што је заједничко за обоје је да би желели да се врате у Србију што је заправо један од најважнијих циљева овог пројекта.

„Ово је пракса која омогућава студентима који студирају у иностранству да стекну увид у то како локална самоуправа ради и које су могућности за развој локалне самоуправе. Моје искуство у Немачкој је надоградило моје знање и сада бих волео да се вратим у Србију да то знање применим овде" каже Никола Станковић.

Леа Араповић са осмехом говори о домовини: „Ја сам јако везана за наше крајеве, иначе сам одрасла уз баку и деду, и волела бих да се вратим у Србију. Овде сам већ десетак дана, обишла сам више општина и компанија, и волела бих да пренесем америчку економију у Србију."

Током тронедељног боравка у Србији, студенти ће се упознати са функционисањем општина, локалних компанија и потенцијалним послодавцима и то су најважнији циљеви овог пројекта који је подржао и град Ужице.

Надица Јовановић, ментор пројекта каже: "Циљ целог пројекта је да њихова знања, стечена у иностранству, унапреде наше економске прилике и да њихова знања допринесу развоју, конкретно, града Ужица."

„У интересу нам је да свако ко оде из нашег града да студира или зарађује новац, да се једног дана врати у град Ужице. А ми ћемо, као локална самуправа, учинити све да им направимо услове како би они имали где да се врате. Од деце која сада долазе узимамо податке, дакле шта им је потребно да би се вратили и радили" речи су градоначелника Ужица, Саше Милошевића.

За протекле две године, кроз пројекта НАЛЕД-а је прошло 37 студената и сваки од њих, на свој начин, по повратку кући промовише град и средину из које је дошао. Овај пројекат је њихов први корак ка повратку у Србију.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи