У Мађарској свечано прослављен Васкрс

Највећи хришћански празник је у свим српским насељима у Мађарској обележен традиционалним ускршњим богослужењима у православним храмовима, од Деске и Сегедина на југу, до Будимпеште и Сентандреје на северу земље.

У српској цркви Светог Ђорђа, смештеној у самом центру мађарске престонице, у поноћ, уочи Васкрсења служени су васкршње јутрење и литургија, а на сам дан празника, пасхалној литургији присуствовао је велики број верника из Будимпеште и околних насеља.

Будимпештански парох, протонамесник Зоран Остојић је при крају богослужења прочитао ускршњу посланицу Српске православне цркве и захвалио се свима који су даровали овај храм, односно учествовали у организовању васкршње прославе.

„Имам пријатну дужност да се захвалим, да благодарим нашем конзулу господину Милану Вукосављевићу и његовој породици и господину Золтану Чорби, чије дело-ова слика, а коју они поклањају за успомену и молитву и сећање нашој црквеној општини, а која ће красити наше канцеларије.

Захваљујем се и дечици која су опонашала анђеле овде на овој хризинској заједници и захваљујем се свима који су дошли овде да на најбољи начин прославимо наш највећи празник Васкрсења Господњег", будимпештански парох, протонамесник Зоран Остојић.

Прославу православног ускрса у Будимпешти је својим појањем увеличао хор Свети Димитрије, који делује при Универзитету ЕЛТЕ у главном граду Мађарске.

Иначе, на дан великог празника, у базилици Светог Иштвана, у центру града, самостални концерт приредили су пожаревачки хор Барили и појац Павле Аксентијевић.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи