Фестивал фолклора у Данској

Српска културно-уметничка друштва "Ситан вез" из Малмеа, "Извор" из Париза и фолклорна група "Црихалма" из Копенхагена наступила су у Нестведу, у Данској, поводом прославе 40. годишњице рада српског удружења "Ђердап" из истоименог града. Срби ће своју културу, фолклор и кулинарске специјалитете и 3. маја показати на једном од најлепших тргова у том граду.

Српско удружење Ђердап из Нестведа у Данској, фолклорним фестивалом је прославило 40 година рада. Присутни су могли уживати у богатству фолклорног стваралаштва из различитих крајева Србије, нашим народним ношњама и изворној музици, јавља за Програмза дијаспору РТС Драган Микуловић из Данске.

Госте су дочекале девојке из Ситног веза у народној ношњи уз погачу и со, а могли су пробати и српска традиционална пића.

Овакав догађај је први пут организован у оквиру прославе јубилеја удружења Ђердап. На програму је било 10 сплетова игара. Играле су се кореографије са Косова и Метохије, Босне и Херцеговине, Србије, Бугарске, Румуније и Македоније.

Програм је почео интонирањем химне „Бозе правде", а председник удружења Драган Микуловић је поздравио присутне госте, међу којима је био и генерални конзул Републике Србије Ненад Маричић. Посебно се захвалио општини Нествед, свим институцијама и спонзорима који су помогли реализацију овогодишњих пројеката, председници Ситног Веза Свјетлани Јововић која је учествовала у раду и водила програм и свим члановима управног и надзорног одбора.

"Право је уживање гледати све ове игре. Мислим да је организовање оваквих наступа одличан начин за очување традиције, а нарочито ме радује што видим да има посетилаца свих генерација и националности, а највише Данаца, који се на овај начин могу упознати са српском културом", рекао је председник удружења Ђердап и организатор концерта Драган Микуловић.

После Фестивала фолклора организавана је заједничка забава за све учеснике, а госте су забављали чланови Адреналин бенда из Србије.

Још једна манифестација одржаће се 3. маја у Нестведу поводом 40 година рада Српског удружења Ђердап.

Срби ће своју културу, музику, кулинарске специјалитете примерене данима поста и фолклорну атрактивност показати на једном од најлепших тргова у Данској у Нестведу. Организатори су градски Савез привредника и Општина града Нествед.

На тргу ће се вијорити и српска тробојка!


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи