Васкрс - хришћански празник над празницима

Православне цркве и верници обележавају Васкрсење Христово, хришћански празник над празницима који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. Прослава Ускрса почиње поноћним богослужењима у црквама широм Србије, као и дијаспори, а наставља свечаним јутарњим литургијама.

Страсна недеља у којој хришћани обележавају муке и страдања Исуса Христа завршава се Великим петком, даном његовог распећа. Крај Христовог овоземаљског живота догодио се на крсту, а нешто касније истога дана његово тело је скинуто са крста и положено у гробницу.

Велики петак

Страсни петак, или петак страдања код хришћана подразумева најстрожи пост и најдубљу жалост, све замире у тишини на спомен Исусовог страдања.

У нашим храмовима се петком пред Ускрс у поподневним часовима износи плаштаница - платно са представом Христовог полагања у гроб. Плаштаница се поставља на посебно украшен сто, испред олтара, који симболише Христов гроб и целива се све до ускршње недеље.

Јаја се шарају, најчешће црвеном бојом, од великог четвртка, па до суботе, а петком се избегава било какав други посао. Прво офарбано јаје чува се у кући годину дана и назива "чувар-кућа".

Васкрсна недеља

У недељу је Исус Христ васкрсао из мртвих. То су посведочиле мироносице на његовом гробу након што им се приказао анђео. Уједно, ово је и најпознатија представа Васкрсења у српским храмовима: Бели анђео у Милешеви. Другачије, Васкрсење Христово се представља призором Христовог силаска у подземни свет.

На ускршњу недељу се обавезно одлази у цркву. У неким местима Срби са собом понесу јаја која делом оставе у цркви, а делом поделе комшијама.

У току читаве наредне седмице Срби се поздрављају са Христос Воскресе - Ваистину воскресе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи