Промоција српских романа на немачком језику

У швајцарском месту Ветингену 28. априла је одржана промоција недавно штампаних књига на немачком језику двоје српских писаца, Јасне Милановић и Миодрага Лукића. Представљени су романи "Сара" и "Ајдук".

Издавач књига српских аутора, Јасне Милановић и Миодрага Лукића је IL-Verlag из Базела, који је и представио своја нова издања, јавља за Програм за дијаспору РТС Живко Марковић из Швајцарске.

Нови роман Јасне Милановић Сара је прича о једној младој жени шпанско-српског корена која похађа чувену школу за артисте у Москви, и са својим пријатељом Иваном прави планове за будућност. Њихову срећу увећава рођење сина, али се потом појављује подмукла болест и све се почиње мењати... Јасна је рођена у Базелу 1970, и пише књиге на немачком језику.

Миодраг Лукић је афирмисан прозни српски писац, коме је до сада у Србији, у издању Легенде из Чачка, штампано 11 романа. Он је успешан и као драмски писац и редитељ својих комада у швајцарско-српском позоришту Дуга, чија се дела изводе и у театрима у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској и у неколико западноевропских земаља. Његов роман Ајдук први пут излази на немачком језику.

Радња овог Лукићевог романа догађа се у Швајцарској и у Босни, а написан је у првом лицу. Реч је о тројици браће, пореклом из Босне, који су се нашли у Цириху, у потрази за послом. Ајдук је запис о тешкој прошлости и вртлогу садашњости, који буди, али и упозорава. Композиција романа је сложена и вишеслојна јер прати неколико паралелних прича које се одвијају у различитим временима и на различитим местима.

Најузбудљивије делове из романа читали су глумци позоришта Дуга.

"Кад писци пишу овако добре књиге, онда се не треба бринути за публику. Мало је Срба у Швајцарској који није прочитао макар један роман Лукићев, а надам се да ће и читаоце немачког говорног подручја заинтересовати радња ове његове узбудљиве књиге. Јасни Милановић ово је други роман на немачком језику и она је већ, како се оно каже, пробила лед", рекао је председник Српског културног савеза Швајцарске, кровне организације српског народа, Бобан Петковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи