Првих 6 месеци рада Канцеларије за дијаспору

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић представила је шестомесечне резултате рада Канцеларије на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије - први драфт Акционог плана за примену Стратегије за унапређење односа са дијаспором, Канцеларија за брзе одговоре, измена Закона о дијаспори

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је рекла да је израђен први драфт Акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење и јачање односа матичне државе и дијаспоре и Срба у региону која је донета 2011. године.

Према њеним речима, Акциони план ће помоћи да Стратегија не буде „мртво слово на папиру", односно у позиционирању Србије као матичне државе свих њених држављана који живе у иностранству, Срба у региону, као и припадника српског народа, исељеника и њихових потомака.

Директорка је додала да ће Акционим планом бити регулисани и боља искоришћеност капацитета дијаспоре, очување националног индетитета и унапређење односа Србије и Срба у региону.

Драшковићева је указала и да је отворена посебна канцеларија за брзе одговоре на питање дијаспоре и Срба у региону.

„Канцеларија за брзе одговоре биће потпуно отворена и за дијаспору и за Србе у региону. Они ће у Канцеларији моћи да добију одговоре на сва питања у вези са држављанством, улагањем, инвестицијама. Канцеларија ће имати онлајн упитнике, а одговори ће се припремати по убрзаном поступку, најдуже до 7 дана", рекла је Драшковић.

Она је навела да је Канцеларија припремила измене и допуне Закона о дијаспори и Србима у региону у коме су предложене нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону. Измене предвиђају утврђивање обавеза делегата да једном годишње припреме Извештај о проблемима и важним питањима српске заједнице у земљи из које долазе, као и предлог мера како решити та питања.

„У редовном заседању Скупштине дијаспоре на основу новог предлога први пут ће званично учествовати и представници Народне скупштине републике Србије. У измењеном закону налазе се и нове надлежности Канцеларије које проширују делокруг њених активности", рекла је др Драшковић и додала да измене закона могу бити усвојене у наредних месец дана, али да све зависи од прилика.

Драшковић је нагласила да је српска дијаспора међу првих пет по броју дознака, односно по томе колико дијаспоре шаљу рођацима у матицу, али да је стање, када је у питању инвестирање, поражавајуће. Према њеним речима, капитал који стиже из дијаспоре има однос 90 одсто за дознаке према 10 одсто за инвестиције.

"То значи да је јако мало инвестиција и то је нешто што желимо да променимо. Канцеларија ради на побољшању економске сарадње са дијаспором и повезивањем представника дијаспоре са локалним заједницама у матици и кроз пројекат завичајних удружења", закључила је др Драшковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи