Српски језик у школама Јужноафричке Републике

Први пут у оквиру званичног образовног система Јужнафричке Републике и српски језик је један од изборних предмета у школама. Нина Петровић, ученица школе Крафорд у Јоханесбургу је, остваривши одличан успех из матерњег - српског језика, повећала просек својих оцена и олакшала пут до факултета.

Од 6. новембра 2012. године у Јужноафричкој Републици се српски језик званично учи у свим основним, средњим, државним и приватним школама, као изборни предмет, што ученицима олакшава проходност до изабраног факултета.

Нина Петровић редовно похађа и допунску наставу на српском језику у школи Св. Сава у Јоханесбургу. 

До сада су, осим Нине, још три ученице полагале српски као матерњи језик на крају дванаестог разреда средње школе.

Српски језик је признат од четвртог разреда основне школе па до дванаестог разреда средње школе, као матерњи језик за децу емиграната и као изборни предмет за децу рођену у Јужној Африци, а и за остале грађане који би желели да науче српски језик. 

"Веома смо поносни што ће наши ученици имати могућност да полажу српски језик поред енглеског, африканса, зулуа и осталих језика. Надамо се да ће и остали Срби широм света кренути овим стопама и на тај начин очувати свој матерњи језик, традицију и културу. Нина је успела да оствари успех од 99 процената и самим тим ојачала свој просек оцена", закључује професорка разредне наставе у Јоханесбургу, Виолета Павловић Мариновић.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи