Италијански хуманитарци на Косову

Група хуманитараца, Италијана из Торина, стигла је прошле недеље у Грачаницу где ће остати недељу дана. Заједно са организацијом "Солидарност за Косово" они у српским енклавама на Косову свакодневно деле хуманитарну помоћ прикупљену у Италији.

Након француских студената и шпанских волонтера дошао је ред на Италијане да се укључе у рад француске организације Солидарност за Косово, која од 2004. организује хуманитарне конвоје у корист српских породица на Косову.

Прошле недеље је шест Италијана из Торина стигло у Грачаницу и у српским енклавама на Косову свакодневно деле хуманитарну помоћ прикупљену у Италији.

Састављена углавном од школског прибора, спортске опреме, играчака и одеће, хуманитарна помоћ је достављена угроженим породицама у Косовском Поморављу, из околине Грачанице али и из Метохије.

„Овај пројекат рођен је после нашег сусрета са француском организацијом Солидарност за Косово у Торину, у јуну 2011. године, на конференцији о хуманитарној ситуацији на Косову. Ми смо тада, кроз причу и изложене фотографије, осетили бол енклава. Пожелели смо и ми да учинимо нешто. Од када смо стигли, видео сам овде много сиромаштва, недостатак слободе за становнике најизолованијих села, али сам такође осетио пуно људске топлине и поштовања" каже Ђузепе, италијански волонтер коме је ово путовање прво те врсте.

Ова конвергенција европских земаља у корист косовских Срба резултат је вишегодишњег рада на сензибилизацији јавног мњења од стране матичне француске организације како у Француској тако и у Италији или Шпанији.

„У исто време прошле године, пратио сам први хуманитарни конвој који је долазио из Шпаније, ове године видимо да стиже први конвој из Италије. Желимо да наставимо у овом правцу како бисмо проширили наше поље деловања и на друге европске земље јер судбина српских енклава на Косову не треба никог да остави равнодушним", каже Арно Гујон, оснивач удружења Солидарност за Косово.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи