Рани Коњовић у Будимпешти

У Српском културном центру у Будимпешти 2. априла је отворена изложба "Рани Коњовић", поводом обележавања двадесетогодишњице смрти овог значајног српског сликара. Изложба, која садржи 20 радова, представља део европске турнеје, а траје до 9. априла.

Поводом обележавања 20. годишњице смрти једног од најзначајнијих српских сликара 20 века, Милана Коњовића, 2. априла је отворена изложба слика у Српском културном центру у Будимпешти, јавља за Програм за дијаспору РТС из Будимпеште Диана Кондић.

Приликом отварања присутне је поздравио Милан Ђурић, директор ове културне институције који је пожелео добродошлицу гостима из Србије, међу којима су били Петер Мраковић директор Галерије Милан Коњовић и Михајло Несторовић директор Културног центра Лаза Костић из Сомбора.

Ова изложба под називом Рани Коњовић представља део европске турнеје коју су приредиле поменуте организације у циљу приказивања дела Милана Коњовића у неколико градова Европе. Изложба садржи двадесет радова, али у Будимпешти је приказано нешто мање, претежно дела из предратног периода уметника.

Аутор изложбе је ликовни критичар Сава Степанов који је отворио поставку у Будимпешти. Према његовим речима Милан Коњовић је као петнаестогодишњак у Сомбору насликао своје прве слике по угледу на Мађарског „барбизонског" сликара Ласла Пала.

Коњовић почиње као аутодидакт, а како у Сомбору није имао учитеља налази га у Будимпешти где долази у Школу резервних официра.Ту похађа Слободну школу цртања код Иштвана Ретија, професора на Пештанској академији, оснивача чувене колоније у Нађбањи, уметника који је почетком 20. века битно утицао на правце развоја мађарског сликарства. Не може се са сигурношћу тврдити да ли је и колико, Рети утицао на Коњовићев развојни пут но његов пленеризам је засигурно погодовао младом сликару...

Међу присутним гостима били су и представници Амбасаде Србије у Будимпешти као и ликовни уметници, љубитељи ликовне уметности и представници јавног и културног живота овог велеграда. За све оне који још нису видели изложбу моћи ће то да учине до 9.априла након чега се поставка сели у Словенију у Покрајински музеј Цеље.
Диана Кондић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи