Годишњица погрома обележена и у Мађарској

Акцији обележавања погрома српског становништа на Косову и Метохији придружили су се и Срби из Мађарске. У просторијама Српског културног центра у Будимпешти 18. марта приказан је документарни филм „Злочин без казне” и отворена изложба фотографија која сведочи о страдању српског становништва.

На девету годишњицу погрома српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији јавност треба подсетити на, у новијој историји, најстрашније етнички мотивисане нападе на српски живаљ, рекла је у обраћању присутнима Лепша Штулић, министар саветник и отправник послова у Амбасади Србије у Будимпешти.

Штулић је нагласила да не сме да се заборави скрнављење светски и цивилизацијски вредне културне и верске баштине и покушај уништења свега што сведочи о вековном постојању Срба на Косову и Метохији.

„У само два дана уништено је оно што је стварано вековима, уништен је један народ, његове светиње, страдале су цркве и манастири које не представљају само нашу него и светску културну баштину. Терор албанских екстремиста осудили су Савет безбедности УН као и ЕУ. Девет година после мартовског насиља на Кососву и Метохији са тугом и неверицом се сећамо ових догађаја да се не забораве и да се не понове" рекла је Лепша Штулић.

„И девет година после Србија наставља да упозорава међународну заједницу на сталну угроженост тамошњег српског становништва. Већина жртава мартовског погрома није се вратила у своје домове. Бројни се налазе у колективним центрима, контерјнерским насељима или у туђим кућама", закључила је госпођа Штулић.

Након њеног обраћања приказан је филм „Злочин без казне" који никога од присутних није оставио равнодушним због страдања српског народа на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи