Трећи конгрес Савеза Срба у Аустрији

Град Инсбрук био је домаћин трећег по реду конгреса Срба у Аустрији. Представљене су нове идеје за стварање бољег и ефикаснијег Савеза Срба и најављена резолуција која ће ојачати и учврстити положај српске заједнице у Аустрији.

Трећи конгрес Савеза Срба у Аустрији донео је пројекте за ревитализацију и финансијску самоодрживост српских клубова и заједница, које су саставни део Савеза Срба. Пројекти су добили подршку Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Републике Србије. Генерални конзул Републике Србије у Салцбургу, Владимир Новаковић, присуствовао је Kонгресу и такође изразио подршку изнетим иницијативама.

Идеје о ревитализацији програма изнели су људи разноврсних профила који живе и раде у овом делу Европе - од ученика до доктора наука.

Синиша Добросављевић, радник и спортски ентузијаста из Инзбрука, представио је пројекат "Картинг Академија"  који подразумева и формирање српског картинг клуба "Србија". Академија ће обучавати децу у вожњи картинга и учити их поштовању безбедности у саобраћају. План је да када будући полазници академије крену у професионалне воде, део зарада и премија пристиже у српску заједницу и клубове ради побољшања рада и активности.

Чула се и иницијатива за оснивање удружења привредника у овом делу Европе, успоставом контакта између малих и средњих предузећа. Исти план подразумева и проналажење инвеститора за велике пројекте локалних самоуправа и државних ресора Србије и Републике Српске.

Магистар политичких наука и магистар економије, Недељко Вучковић, направио је осврт на досадашње грешке у односу Срба са домаћим становништвом и дао предлог како их не понављати. Он сматра да би избегавање досадашњих грешака олакшало Србима да добију наклоност, поштовање и материјалну помоћ од стране аустријских институција.

Владимир Влајић, председник српске омладинске организације "СПОЈ(И)" из Инсбрука, предложио је да се на нивоу већих градова организују омладински центри („јунгенд зентрум) у којима би се окупљала српска и аустријска омладина. Циљ је да се кроз заједничку забаву покрену корисне акције.

Предлози пројеката и ток дискусије,  дали су смернице Савезу како да делује у погледу правилног постављања резолуције Срба у Аустрији, чије се усвајање очекује на завршном конгресу у Бечу 7. јуна ове године.

Трећи конгрес Савеза Срба у Аустрији улепшала су наша деца из музичке школе Zell am See, извођењем класичне и староградске музике из наших крајева. Председник Савеза Срба Аустрије, Зоран Алексић је закључио конгрес речима да су и конгрес, и резолуција и све ово што радимо управо због њих који су наша будућност.

"Баш зато треба да им обезбедимо да знају језик земље из које потичу, да воле земљу свог порекла подједнако колико и Аустрију у којој живе, и да су поносни на то што су Срби", истакао је Алексић.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи