Законом решити проблем признавања диплома

У Народној скупштини Републике Србије одржано је јавно слушање о нострификацији диплома. Јавно слушање организовао је Одбор за образовање, науку и технолошки развој заједно са Грађанским иницијативама.

Mинистар образовања, науке, технолошког развоја и информатичког друштва проф. др Жарко Обрадовић изразио је наду да ће закључци са Јавног слушања допринети решавању проблема дугачког и компликованог процеса нострификације, да би се младим људима омогућило да се врате у земљу и нађу запослење.

Министар је најавио промене Закона о високом образовању које би биле спремне 2014. године што је у складу са евроинтеграцијама Србије. Такође, како је додао, потребно је направити суштинску разлику између нострификације диплома за потребе наставка школовања, или ради ступања у радни однос.

Проф. Др Неда Бокан, члан Радне групе Министарства за усклађивање прописа и праксе признавања квалификација у високом образовању, обавестила је учеснике расправе да је већ припремљен Нацрт закона о признавању квалификација.  

Државни секретар у министарству, Зоран Машић навео је да ће се приликом израде измена и допуна, водити рачуна да се формира тело које ће на транспарентан, јасан и једноставан начин вршити нострификацију диплома. Он је истакао и да би нострификација диплома требало да се усклади са тржиштем рада.

Наташа Кочиш из Лондонског Сити клуба која је радила истраживање на ову тему, истакла је на скупу да у Србији, на жалост, не постоји стандардизација процеса, односно да се и сам процес разликује од једне до друге високошколске установе. Према њеним речима, проблем је и то што ако млади и нађу посао, немогуће је да се квалификација упише у радну књижицу без нострификације.

Такође, нагласила је Кочиш, дешава се да млади са дипломом цењених светских факултета, попут Јејла, Оксфорда или Кембриџа, због немогућности нострификације, пристају да раде послове и буду плаћени као да немају завршен факултет. Због свега тога, број повратника се смањује јер многи сматрају да не постоји политичка воља за промену стања и стичу утисак да их држава не жели назад.

Председник Националног савета за високо образовање, Срђан Станковић, подржао је формирање једног тела или агенције која би требало у име државе да одређује ниво квалификација. Он каже да термин нострификација треба оставити прошлости и користити термин „признавање". Признавање би, према његовом предлогу, требало да ради једна група људи и оно би захтевало промену само два члана Закона о високом образовању.

Представници Канцеларије за дијаспору и Србе у региону упознали су присутне са својим активностима и пројектима којима се охрабрује повратак студената у Србију, тако што им се омогућава да стекну радно искуство у државним и приватним фирмама у Србији.

О административним препрекама процеса прознавања диплома, између осталог, говорили су и представници удружења Српски сити клуб, РЕПАТС, Грађанске иницијативе, Групе 484, НАЛЕД, као и бројни други учесници и запослени на факултетима београдског и новосадског универзитета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи