Дијаспора као мост сарадње Србије и Немачке

О разноврсним могућностима привредне и друштвене сарадње Србије и Немачке, у су Београду разговарали директорка владине Канцеларије за дијаспору, Славка Драшковић и амбасадор Немачке у Београду, Хајнц Вилхелм. Посебно су наглашени потенцијали бројне српске дијаспоре у Немачкој.

Србија би морала да поправи свој имиџ у Немачкој, у чему јој може помоћи бројна дијаспора, док истовремено треба радити и на поправљању слике Немачке у Србији, сложили су се директорка владине Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић и амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм.

"Побољшање имиџа Србије у свету било би подстицајно за привлачење иностраних инвеститора, али и за убрзанији пут ка чланству у Европској Унији", изјавила је Драшковић, подсећајући да данас, у Немачкој живи између 400 и 500 хиљада наших грађана који, како је рекла, "представљају мост сарадње наших двеју земаља".

Она је на састанку са немачким амбасадором у Канцеларији за дијаспору додала и да постоји велики број двојних држављана из бивших република СФРЈ, као и оних који су добили немачко држављанство, те код немачких власти немају статус страних држављана.

Директорка је истакла спремност Канцеларије да укључи припаднике српске дијаспоре из Немачке у привредне и друштвене токове у матичној држави, који би значајно могли да допринесу развоју наше земље. Највише Срба живи у савезним покрајинама Северна Рајна-Вестфалија, Баден-Виртемберг и Баварска.

Амбасадор Вилхелм је пренео утиске да је српска дијаспора у Немачкој веома добро интегрисана у немачко друштво и подржао предлог директорке да се утицајни људи из Немачке српског порекла, из привредне и културне делатности, мотивишу на интензивнију сарадњу са Србијом, наводи се у саопштењу Канцеларије за дијаспору.

Вилхелм је такође подсетио да Немачка има потребу за кадром у неким областима у којима Србија има вишак стручњака и навео пример недавно потписаног Споразума о запошљавању медицинског особља из Србије у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи