Решавати проблеме Срба у Хрватској

Tреба интензивирати рад на решавању проблема везаних за положај и права Срба у Хрватској, изјавила је у Загребу Славка Драшковић, директорка владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону. Кључне теме о којима је разговарала са хрватским функционерима су повратак имовине, станарска права, питања из радног односа и образовања.

После разговора са хрватским званичнима, међу којима и потпредседником Владе Хрватске Невеном Мимицом, Драшковић је новинарима рекла да не треба сва питања одједном да се решавају, већ једно по једно, с чим су се сложили и саговорници из Хрватске.

Она је додала да је задовољна разговорима са хрватским званичницима и да је, како је рекла, стекла утисак да постоји политичка воља да се та питања решавају. Навела је и да су јој пренели да је у плану формирање канцеларије Владе Хрватске која би се бавила ефикасним и убрзаним решавањем питања која се односе на положај и права Срба у Хрватској.

Као кључне теме о којима је разговарала са хрватским функционерима, Драшковић је, међу осталим, навела повратак имовине, станарска права, питања из радног односа и она везана уз образовање на српском језику.

Драшковић је рекла да је њена тродневна посета Хрватској била веома интензивна, да је најпре разговарала са представницима српске заједнице у Вуковару и Загребу да би се упознала са њиховом ситуацијом, али и да им пренесе да Србија води "одлучну и интензивну" политику према Србима у региону.

"Србија је поставила као један од основних и кључних задатака да среди питања са својом дијаспором и Србима у региону, да се комуникација постави на виши ниво", нагласила је Драшковић која је завршила посету Хрватској.

Према њеним речима, ради се и на закону о дијаспори и стратегији за дијаспору, како би постојали механизми да држава увек реагује када су права Срба у региону угрожена, али и да постоје механизми за повезивање на пословном, кадровском, економском или културном нивоу.

Упитана како Србија конкретно може да помогне Србима у Хрватској, Драшковић је одговорила да је један од начина и тај да се интересује за њихов статус и да у сарадњи са Хрватском инсистира на питањима која треба да се реше.

"Други начин је преко конкретних пројеката. Нажалост, нису велика средства која могу да се укључе, али јесте помоћ", истакла је директорка владине канцеларије.

Уз потпредседника Владе Невена Мимицу, Драшковић се срела и са министром просвете Жељком Јовановићем и помоћником министра регионалног развоја Станком Јанићем који је задужен за стамбено збрињавање и статусна питања.

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић боравила је од 25. до 27. фебруара у Хрватској, где је пре састанака са тамошњим званичницима, разговарала са председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем, председником Заједничког већа општина Драганом Црногорцем и другим представницима српске заједнице у Вуковару и Загребу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи