Поезија у служби хуманости

У српском клубу "Никола Тесла" у Вецикону, у Швајцарској 23. фебруара одржано је књижевно вече на коме је представљена поезија Латинке Ђорђевић, а активисти хуманитарне организације "Срби за Србе" прикупили помоћ за угрожене вишечлане породице у Србији.

У српском клубу "Никола Тесла", у Вецикону кантона Цирих, који је пре две године прославио двадесетогодишњицу рада на очувању српског идентитета кроз реч, игру и песму, 23. фебруара одржано је дружење за готово све генерације Срба који живе у циришком и сенктгаленском кантону.

Било је посетилаца и из неких других швајцарских кантона који су били спремни да помогну хуманитарну акцију помоћи српском народу у матици.

Ово поетско вече приредила је Управа ове српске организације, на челу са Радојем Регојевићем, потпредседником и литерарним ствараоцем и чланом Удружења српских писаца у Швајцарској.

Регојевић је рекао да је њихово друштво уприличило ово вече зато што су желели да споје хуманост и поетску реч - младе Србе који су много учинили и свакодневно чине у прикупљању помоћи за српски народ у отаџбини и писце који одржавају и негују српску реч и ћирилицу у Швајцарској.

Хуманитарна организација "Срби за Србе" основана је 2005. године у Аустрији "са циљем да се породицама са петоро и више деце које живе у тешким материјалним условима помогне финансијски и пружи подршка за бољу и лепшу будућност њихове деце".

Ова српска асоцијација основана је такође и у Аустралији, САД и Канади, а тренутно је поступак регистрације у Швајцарској.

Чланови ове српске организације, коју чине углавном млади, "желе да кроз хуманитарни рад изграде урушено поверење српског народа у заједништво и братољубље", јер "наша заједничка будућност зависи од свих нас", истакао је Никола Ћесаревић, председник огранка у Швајцарској, представљајући своје друштво посетиоцима.

Он је додао да њихови чланови сматрају "да је дужност сваке особе да помогне другој особи у невољи", и да "усмеравањем прикупљене помоћи на многочлане породице, они помажу појединце како би их економски оснажили да буду независни од државних и социјалних програма", да би, на крају, закључио да њихова "мисија настоји да кроз пројекте и хуманитарне активности утичу на свест српског народа, а све у циљу стварања квалитетнијег друштва за будуће нараштаје".

Активисти ове организације спремају палачинке, пуњење различитим надевима, послужују посетиоце, а ови им се захваљују за труд својим новчаним прилогом од 10.00 франака, с тим да чланови прилажу дупло.  

Главни део вечери одвијао се под пљуском стихова песникиње Латинке Ђорђевић, уз асистенцију Саве Ивић, Вање Милорадовић и Светозара Марковића, такође песника и чланова Удружења српских писаца у Швајцарској, који су, заједно са поетесом, читали њене песме из објављених књига.

Латинка је објавила три збирке песама: "Козарачка 39", "Шапуће љубав" и "У сенци варошких капија". Најзаступљеније теме стваралаштва ове ауторке јесу љубав, породица и завичај, али и лирска размишљања о себи и природи која је окружује, годишњим добима, пролазности, срећи...

"Срећна сам и захвална, пре свега, Радоју што се ово вече догодило, али и Вањи, Сави, Свети, Милки, Сени, Ивани, Миловану, Живку, Снежани, песницима и мојим пријатељима, али и свим другима који су дошли, нарочито младима који су увеличали ово вече", рекла је Латинка Ђорђевић.

На крају вечери, Живко Марковић је, у име одсутног председника Удружења српских писаца у Швајцарској Братислава Живуловића, поздравио скуп.

Том приликом је истакао да је литерарно друштво основано 2003. године, да има око 30 сталних чланова и неколико почасних, да издаје зборник својих радова на ћирилици с називом "Завештања", који је једини годишњак у западноевропској српској дијаспори који излази редовно већ осам година, око кога се окупљају не само писци из Швајцарске, него и огледници у књижевном изразу из свих крајева земљиног шара где живе припадници српског народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи