Брига о Србима у Хрватској

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, изјавила је у Загребу да ће положај и права Срба у региону и дијаспори бити приоритетно питање за Владу Србије. Претходног дана је о проблемима српске заједнице у Вуковару разговарала са Драганом Црногорцем, председником ЗВО.

Драшковићева је, након састанка са Милорадом Пуповцем, председником Српског народног већа, рекла да је њен задатак да се упозна са ситуацијом, положајем и правима Срба у Хрватској и региону и додала да "српску заједницу у Хрватској жели да увери да ће влада Србије у највећој мери бити заинтересована и бавити се питањима права и положаја Срба у Хрватској".

Према Драшковићевој, која је јуче боравила у Вуковару, Србији је замерано да не брине о Србима у Хрватској у региону, и расејању.

"Намера је да се интензивније бавимо тим питањем, а једно од питања које сам поставила у разговорима је и како Србија може да помогне Србима у Хрватској", рекла је она.

Најавила је да ће се након сусрета с предаставницима српских организација чути с представницима хрватске владе како би чула какав је напредак у различитим питањима која постављају Срби.

"Један од основних утисака након сусрета са Србима у Вуковару је повећано осећање несигурности и дубљи проблем питања погоршања климе. Хрватска би требало оштрије да реагује на говор мржње који је присутан у Вуковару", нагласила је Драшковићева.

Пуповац и Драшковићева сложили су се да је осим питање увођења ћирилице и српског језика у Вуковар за шта верују да ће се решити, присутно и дубље питање осећања несигурности тамошњих Срба.

Пуповац је посету Драшковићеве оценио веома важном јер, како је рекао, она долази само неколико дана пре посете шефа дипломатије Србије Ивана Мркића и неколико седмица пре наредних посета представника владе Србије и зато представља показатељ развоја односа двеју земаља, посебно након посете хрватског премијера Зорана Милановића Београду.

"Показује се да се та питања почињу третирати како је било договорено на састанку двојице премијера и како је то уобичајена пракса у односима две земље. Охрабрује чињеница да је влада Србије прескочила застој до кога је дошло након смене власти и формирања нових државних институција и обновила активности везана уз положај Срба у Хрватској", рекао је Пуповац.

Он је изразио и задовољство тиме што након сусрета два премијера у први план долазе питања с којима представници двеју влада почињу свој дијалог.

"То сматрамо најбољим јемством да ће се та сарадња кретати без гурања икаквих ствари на страну", рекао је он.

Пуповац је нагласио да Драшковићева "долази у позитивном духу и намерама унапређења односа с Хрватском и положаја Срба, као и спремности да се ојача улога Србије у побољшању положаја Срба у Хрватској".

Додао је и да, што се тиче финансијских и програмских индикатора, Србија још није постигла ниво о бризи за Србе у региону, какав имају друге земље према својим сународницима који су мањине у другим земљама, али да је то и из често оправданих разлога.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи