Три генерације српског стрипа

Изложба „Наставља се... Три генерације савременог српског стрипа“ отворена је у Француском институту у Београду. Три генерације, наведене у поднаслову изложбе, везане су за 80-те и 90-те године 20. века и нови миленијум, и обухватају преко 200 стрип цртача и сценариста из Србије.

Кроз оригиналне стрип табле и двојезични каталог биће представљено преко 200 стрип цртача и сценариста из Србије који су активни, стварају и позиционирају се на стрип сцени у Србији али и свету, са фокусом пре свега на француском стрип тржишту почев од 1980-их па до данашњег дана.

Аутори из првог периода представљања стварали су током последњег „златног доба" стрипа на овим просторима, у средини која је неговала и волела стрип, а велики тиражи домаћих публикација али и прилика да раде лиценцна издања у земљи и иностранству су били правило а не изузетак.

Преломни догађаји на простору Југославије су ограничили и стрип током 90-их, мада су стрип ствараоци успевали да и тада оставе свој печат, макар и у алтернативним „уради сам" публикацијама. После 2000. године, поново се стварају могућности за рад код страних, углавном француских издавача, а и сама српска стрип сцена, доказује још једном своју виталност и релевантност у светским оквирима и доживљава раст броја аутора, издања и дела који не престаје до данас.

Симболичан наслов „Наставља се..." асоцира на раније значајне међународне промоције аутора из Србије. Заједно са другим ауторима са простора бивше Југославије, они су били заступљени на изложбама: „Југословенски стрип 1866-1986" одржаној у Југословенском културном центру у Паризу 1986. године и „1х59", реализованој 2000. године на највећем светском стрип фестивалу Ангулем у Француској, и непосредно потом у Културном центру у Паризу. Такође, ова изложба се надовезује на новије иницијативе у промоцији наших аутора кроз активности Француског института у Србији и „Удружење стрипских уметника Србије" и других организација и институција културе.

Циљ ове изложбе, чији је аутор Павле Зелић, је даље признавање стрипа као пуноправне уметности у Србији како би потврдио исти статус који већ деценијама има у Француској и другим земљама са традицијом ове, девете уметности.

Програм изложбе обухвата и сусрете на тему веза француско-белгијског и српског стрипа (28. фебруара) и француско-белгијског стрипа у Србији (19. марта) и, најзад, један дан отворених врата (21. марта) када ће љубитељи девете уметности моћи на лицу места у Француском институту да прате стварање стрип цртежа у част недавно преминулог Моебијуса.

Изложба ће трајати до 13. априла 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи