О проблемима Срба у Хрватској

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону посетила је Заједничко веће општина у Вуковару и са његовим председником Драганом Црногорцем разговарала о стању и проблемима српске заједнице у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији.

Директорка Канцеларије за дијаспору у Влади Републике Србије Славка Драшковић посетила је Заједничко веће општина у Вуковару и са његовим председником Драганом Црногорцем разговарала о стању и проблемима српске заједнице у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији.

Председник Заједничког већа општина Драган Црногорац упознао је Славку Драшковић са нерешеним проблемима који већ дуги низ година тиште српску заједницу у источном делу Хрватске као што су питање неисплаћених пензија, конвалидације радног стажа, питање права на држављанство, непоштовање Уставног закона о правима националних мањина, подзаступљености у телима и органима државне управе, те проблемима у образовању, култури и медијској изолованости.

Славка Драшковић, директорка канцеларије за дијаспору оценила је након састанка да је врло изненађена обимом и бројем проблема са којима се српска заједница у Хрватској суочава и изразила наду да ће нова српска влада појачати напоре да са хрватском страном у што скорије време отвори дијалог о свим питањима о којима је данас информисана.

Буџет Канцеларије за дијаспору Србије није велик, свеукупно милион евра и то за целокупну дијаспору па су и њене могућности за финансијску подршку Србима у Хрватској веома скромне, али то не сме да буде препрека да би се више урадило на решавању институционалних проблема које Срби у Хрватској имају, истакла је госпођа Драшковић.

Драган Црногорац, председник ЗВО-а рекао је да је приметан велики елан нове поставе у Канцеларији за дијаспору, а иако је ово тек први састанак од формирања нове српске владе верује да ће врло брзо дати резултате.

Састанку у седишту Заједничког већа општина присуствовали су и његови потпредседници, односно заменици жупана Ђорђе Ћурћић и Јован Јелић, саборски заступник Миле Хорват, заменик градоначелника Вуковара Дејан Дракулић, а директорка Канцеларије за дијаспору Републике Србије стигла је у ЗВО у пратњи Генералног конзула Србије у Вуковару Живорада Симића и конзула Владимира Марјановића.

Након састанка у ЗВО-у госпођа Драшковић у пратњи председника ЗВО-а Драгана Црногорца посетила је Основну школу Никола Андрић у Вуковару у којој се настава поред оне на хрватском, одвија и на српском језику и писму. У разговору са директором школе Жељком Ковачевићем сазнала је нешто више о самој школи, њеним потребама као и моделима образовања у Хрватској.

ОШ Никола Андрић једина је необновљена школа у Вуковару, а према речима председника ЗВО- а Драгана Црногорца њена обнова отпочеће најкасније до септембра ове године. инф.служба

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи