Нова привредна иницијатива из Тирола

Заједница Срба у Тиролу и „Клуб уметника и знаменитих Срба Тирол“ представили су платформу која је први корак ка оснивању Српско-аустријско-италијанског удружења привредника. Састанку под називом „Округли сто привредника“, одржаном Инсбруку, присуствовала је и привредна делегација из Крушевца.

На састанку уприличеном поводом доласка привредне делегације града Крушевца у Инзбрук на челу са замеником градоначелника Синишом Максимовићем, представљена је прва платформа за оснивање српско - аустријско - италијанског удружења.

Такво пословно удружење би имало велики значај за привреду Србије и економски развој у смислу робне размене и пласмана потенцијала из Србије на тржиште овог дела Европе. Оснивање удружења позитивно би се одразило и на проналажење стратешких партнера за инвестициона улагања на територији Србије и Републике Српске. 

Гости из Крушевца дочекани су у просторијама клуба „Братство" где су се по први пут у последњих 15 година састали привредници, економисти и стручњаци из разних области за покретање једног пројекта који је од виталног значаја не само за Србе који живе у овом делу дијаспоре, већ и за саму матицу.

Размењени су ставови око потенцијала које имамо у Србији тачније у граду Крушевцу и могућности пласмана на подручју области Тирол који подразумева аустријску покрајину Тирол и њен саставни део Источни Тирол(Ост Тирол), као и Јужни Тирол, који се налази на самом северу Италије и припада Италији.

Постигнут је договор да почетни корак буде превод неопходних публикација на немачки језик, једним делом у Крушевцу, где би студенти узели иницијативу у овом делу посла, као и наши студенти који се налазе на студијама у Инзбруку, Салцбургу, Линзу, Грацу и Бечу.

„Србија преко својих сународника који су у овом делу дијаспоре били помало запостављени, а помало и сами неактивни, добија једног стратешки јаког партнера за промоцију потенцијала које имамо, а нисмо их користили из нама већ познатих разлога, криза и дешавања у задњих петнаест година" каже аутор платформе, Александар Михаиловић, иначе секретар Заједнице Срба Тирол и члан Управе „Клуба Уметника и знаменитих Срба Тирол".

"Покренули смо једну иницијативу која има добру будућност, јер наредни корак правимо ускоро, пошто нас 15. марта чека још један сусрет са привредницима, где ћемо имати за столом и привреднике из Јужног Тирола, затим овдашње домаће привреднике Аустријанце и кренути не корак по корак, већ трчећим кораком. Ионако већ много каснимо за Европом у смислу пласмана наших потенцијала у овом делу Аустрије и Европе"рекао је Михаиловић.

„Зашто би српске земље и Србија посебно правиле канцеларије и истурене експозитуре, када већ има нас овде и имамо потенцијал да ми будемо у правом смислу продужена рука и маркетинг земље из које потичемо и коју сви ми волимо свако на свој начин? Не постојимо да бисмо земљу представљали само кроз фолклор, народну музику, специјалитете са роштиља и по неки српски бал. Треба чувати традицију, али треба и да покажемо лепоту наших бања, језера, туристичких центара и природне ресурсе због којих треба улагати и инвестирати у Србију" закључио је Александар Михаиловић.

„Ми смо овом платформом начинили први потез, а сада нам предстоји рад на томе да се формира радно тело за маркетинг и менаџмент који ће промовисати наше потенцијале. Резултати ће бити представљени већ на првом следећем састанку и биће изванредна увертира за трећи конгрес Срба у Аустрији, који се одржава 16. марта у Инсбруку" напоменуо је још Михаиловић.

"Такође овом приликом бих позвао и остале градове и градске управе да нам се придруже и да нас контактирају уколико имају интерес да будемо њихови сарадници у остваривању јако битних планова, а знамо и свесни смо да иако нешто производимо, то треба и пласирати, тачније продати, и обезбедити нове инвестиције за даљу производњу. Отворена су многа питања, која је лако решити ако имате директан контакт са партнерима, а наш задатак је да их пронађемо и на тај начин олакшамо ток кретања на путањи понуђач - корисник" завршио је своје обраћање Михаиловић.

„Подржавамо овакав пројекат, јер Тирол и чланови Заједнице Срба Тирол треба да буду у служби нас који овде живимо и бринемо и за будућност земље у коју једног дана желимо да се вратимо. Драго ми је да је један овакав пројекат подржан од Савеза Срба Аустрије и гостију из Крушевца, али се искрено надам да ће и институције у Србији и Републици Српској схватити наш потез и да ће видети и себе у томе. Наши људи који се налазе на привременом раду у иностранству могу покренути многе бизнисе у матици и са собом повући мале, средње па и велике инвеститоре" речи су Гостимира Марића, председника Заједнице Срба Тирол.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи