Црни дан за Србе у БиХ

Срби у Босни и Херцеговини (БиХ) никада неће пристати на обележавање ни признавање 1. марта као дана државности, изјавио је Сташа Кошарац, председавајући Клуба српских делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Срби у Босни и Херцеговини (БиХ) никада неће пристати на обележавање ни признавање 1. марта као дана државности, јер се тада на Башчаршцији, у центру Сарајева, догодио први етнички мотивисан злочин када су муслимани убили српског свата Николу Гардановића, изјавио је председавајући Клуба српских делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је подсетио да је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из СФРЈ.

Он је поручио да је 1. март датум који Срби у БиХ доживљавају као дан када је донесена нелегитмна одлука бошњачког и хрватског народа против српских интереса.

"Оно што и данас представља камен раздора у БиХ свакако је упорно инсистирање бошњачке политичке врхушке на обележавању овог, за Србе, црног датума. Прослава 1. марта као тзв. дана независности у делу БиХ са бошњачком већином, сваке године нама Србима доноси нове увреде", рекао је Кошарац.

Он је поновио да афирмација овог, никада у парламенту БиХ усвојеног празника, представља "безочно гурање прста у очи Србима од сарајевске и бошњачке политичке елите, али и неких других квазимултиетничих странака у БиХ".

Он је рекао да ће на тај дан, као и прошле године, Срби отићи до Старе православне цркве на Башчаршији где ће запалити свеће и, у складу са српском традицијом, одати помен свим невино страдалим Србима, а "посебно српском свату Николи Гардовићу, којег је мучки убио Рамиз Делалић Ћело, сарајевски криминалац и миљеник тадашњег лидера бошњачког народа Алије Изетбеговића".

Тога дана рањен је свештеник Раденко Миковић, а потом је спаљена српска застава.

Делалић је касније у једној ТВ емисији признао да је убио Гардановића, а као нападачи су препознати Суад Шабановић из Зворника и Мехмед Швракић из Сарајева, син оснивача зелених беретки Емина Швракића.

Делалић је убијен прошле године у Сарајеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи