Терзић: Руси треба боље да упознају Србе

Нови амбасадор Србије у Русији, који је у јануару ове године званично ступио на дужност, разговарао је са руским новинарима о отварању Српског културног центра у Москви, јачању привредне сарадње и уговору о стратешком партнерству Русије и Србије.

Славенко Терзић, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, у прес-центру руске информативне агенције РИА „Новости" одржао је, уочи Дана државности Србије, конференцију за новинаре.

У уводној речи се амбасадор са оптимизмом осврнуо на перспективе импулса који је дат развоју билатералних односа, после чега су новинари поставили питање о судбини Косова и Метохије. Терзић је изјавио да Влада Србије „никада неће признати вештачки створену државу Косово".

Посебно питање се односило на интензивирање контаката између власти Србије и владе Приштине. Терзић је објаснио да је неопходно водити дијалог, али, по његовим речима, активнија комуникација уопште не значи кретање у правцу признавања Косова.

Он је поменуо да Запад не схвата проблеме уништења културног наслеђа Србије на територији Косова и потцењује значај хришћанске солидарности (подсетио је такође и на Флорентинску унију, када је Запад одлучио да искористи слабост источних хришћана, уместо да их узме у заштиту). По амбасадоровим речима, западне земље затварају очи пред проблемима српског народа на Косову и Метохији и тако се фактички придржавају политике двоструких стандарда.

По мишљењу господина Терзића, оно што се дешава са Србима на окупираним територијама може се третирати само као геноцид и апартхејд, и никако другачије.

Амбасадор је са великом захвалношћу истакао значајну улогу хуманитарних напора Русије у овом региону, поменувши помоћ од 2 милиона долара коју је Русија дала за обнављање српских манастира, а такође и деловање руских добротворних фондова и руског Министарства за ванредне ситуације.

Говорећи о плановима економске сарадње између Србије и Русије у најскоријем периоду, Терзић је изразио наду да ће Русија ускоро одобрити зајам Србији у висини од милијарду долара, и да ће руски „Уралвагонзавод" ускоро купити Железару Смедерево. По Терзићевим речима, то ће се изузетно позитивно одразити на српску економију.

Tерзић се пожалио што српски предузимачи нису довољно активни када се ради о пословању са Русијом, иако данас имају на располагању врло повољне трговинске споразуме. По његовим речима, српска пољопривреда, индустрија и грађевина још увек нису у потпуности искористиле могућности руског тржишта, нарочито у склопу припрема за светско првенство у фудбалу 2018, иако је за њих то тржиште потпуно отворено. Господин Терзић је изразио и жељу да у Србији буде више руских дописништава (сада у Београду постоје само две руске информативне агенције), и да у Русији буде више српских, што би такође допринело активирању узајамних односа двеју земаља.

За Терзића, који је деценијама радио у Српској академији наука, најважнији правац развоја узајамних односа двеју земаља јесте појачана културна размена. Један од најамбициознијих амбасадорових пројеката у тој области је оснивање Српског културног центра у Москви, по аналогији са Руским домом у Београду.

Стицање потпунијих знања о Србији у Русији биће један од приоритета у раду новог амбасадора.

Амбасадор је посебно нагласио очекивање да у најскорије време буде склопљен уговор о стратешком партнерству Србије и Русије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи