Павле Брајовић: Захтеви и очекивања

Павле Брајовић, председник Удружења српске и црногорске мањине "Морача-Розафа" у Албанији, на Јавном слушању о политичким и другим правима српског народа у региону говорио је о захтевима српско-црногорске мањине које би та држава требало да испуни, као и о очекивањима од матице Србије.

Павле Брајовић, председник Удружења српске и црногорске мањине "Морача-Розафа" у Албанији, говорио је на Јавном слушању о политичким и другим правима српског народа у региону одржаном 14. фебруара у Дому Народне скупштине. Преносимо интегралну верзију његовог говора, којa се налази на сајту Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Удружење „Морача-Розафа" основано је као културна организација 1991. године, а од 1995. године и са циљем очувања нашег националног идентитета.

По нашим проценама, у Албанији живи око 30.000 Срба. Насељени су углавном у градовима Скадар и Коплик и селима комуне Груемира (Северна Албанија) и у окрузима Лежа, Драч, Тирана, Елбасан, Либражд, Фиер (села Ретх Либовша и Хамил, Корча, Берат...).

Од државе Албаније захтевамo:

1. Да испоштује одредбе Оквирне Конвенције Савета Европе „О заштити националних мањина" коју је Парламент Албаније ратификовао пре више од 10 година.

2. Да измени законе који су у супротности са одредбама европских конвенција и онемогућавају мањинама остваривање њихових права, пре свега право на национални идентитет.

3. Да усвоји Закон о заштити националних мањина у складу са Оквирном Конвенцијом Савета Европе „О заштити националних мањина".

4. Да потпише Споразум о заштити националних мањина са државом Србијом.

5. Да омогући слободно национално и верско изјашњавање, слободну употребу српског језика и писма и националних симбола.

6. Да омогући школовање на српском језику у јавним школама Албаније.

7. Да омогући мањинско политичко представљање у Парламенту Албаније.

8. Да омогући и финансира постојање и рад медија на српском језику.

9. Да финансира рад српских удружења у Албанији.

10. Да у договору са државом Србијом, омогући отварање почасног конзулата у Скадру.

11. Да омогући заштиту културних добара и традиције на подручју целе Албаније.

12. Да постави путне знакове на српском језику, где је српска мањина у значајнијем броју.

Од државе Србије очекујемo:

1. Именовање почасног конзула Републике Србије у Скадру из редова нашег удружења и да је истакнута јавна личност и активиста.

2. Потписивање Споразума о заштити националних мањина са државом Албанијом.

3. Отварање школе на српском језику у Скадру и Фиеру која би институционално ушла у програм Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

4. Омогућавање око 50 стипендија за студирање на факултетима и високим школама у Србији.

5. Уколико се финансијским средствима државе Србије прави зграда (Центар) за Удружење Срба „Јединство" општина Либовша-Фиер, исто се уради и за Удружења из Скадра где је сконцентрисана главнина наших сународника.

6. Пружање медицинске неге припадницима српске мањине из Албаније (под истим условима као и грађанима Србије), у здравственим установама Републике Србије у случајевима болести за које не могу добити третман у Албанији.

7. Да се финансирање српских удружења у Абанији, по принципу реципроцитета, усклади како држава Србија финансира албанску мањину.

8. Да се ефикасније, без компликоване процедуре, одобравају држављанства Србије Србима у региону.

9. Држава Албанија одобрила је враћање српских имена и презимена уз таксу од 10 евра, али замена докумената је велики материјални издатак за припаднике српске мањине и очекују помоћ матичне државе.

10. Да уз сарадњу са Српском православном црквом омогући успостављање непосредног духовног живота - ангажовањем сталног свештеника у Скадру.

11. Да економска сарадња са Албанијом укључује припаднике наше мањине, односно иде преко њих (сада та сарадња највећим делом иде преко Албанаца са Косова и Метохије) јер су им мале могућности запослења, а квалификованији су од сада ангажованих Албанаца са Косова и Метохије и говоре албански језик.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи