Тасовац у Лондону о Београдској филхармонији

Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније, представио је у суботу 16. фебруара у цркви Св. Павла у Ковент Гардену нове пројекте и планове Фондације Београдске филхармоније. Тасовац је, заједно са председником УО Фондације Игором Јецлом, гостовао у Лондону у оквиру Српског месеца, на позив Српског Сити Клуба.

Директор Београдске филхармоније је пред посетиоцима говорио о моделима приватно-државног финансирања институција које види не само као будућност културе, већ и као модел примењив на образовање и здравство у Србији. Говорећи о плановима и циљевима Фондације Београдске филхармоније и изградњи нове концертне дворане у Београду која би се финансирала из приватних донација, осврнуо се и на прошлост Београдске филхамоније.

„То је прича која која траје већ пуних деведесет година, прича у којој се у последњих 11 година трудимо да са обе ноге врло чврсто стојимо у ваздуху. Прво је потребно поверовати да је нешто могуће, а затим само то и урадити“, започео је причу директор Београдске филхармоније. 

Кроз пример Фондације „Амерички пријатељи Београдске филхармоније“ Тасовац је појаснио да је 501(Ц)(3) статус који ова Фондација са седиштем у Њујорку има, модел који омогућава донаторима у Сједињеним државама значајне пореске олакшице и тиме их додатно мотивише да буду филантропи и задужбинари.

„Можда смо и један од најбољих оркестара у региону, али по финансијама сигурно нисмо. Имали смо две могућности. Или да седимо и кукамо или да усвојимо и применимо најбољи модел, а то је како се прикупљају средства у САД-у. Сада радимо на припреми прве америчке турнеје Београдске филхармоније, која ће обухватити Њујорк, Чикаго, Вашингтон, Кливленд и Питсбург на јесен 2014. Турнеја ће заправо бити почетак међународног фандрејзинга за изградњу концертне дворане Београдске филхармоније“, рекао је Тасовац.

Прича о новој концертној дворани започела је пре три године у Београду, након концерта чувеног диригента и музичког директора Израелске филхармоније, Зубина Мехте, који је ту идеју директно са сцене први пут јавно изнео и описао је као свој сан везан за Београд и његову Филхармонију.

„Да ли је то тренутно најважније питање у Србији? Сигурно није, али сам уверен да ће постати када почнемо да је пројектујемо, зидамо и нарочито када је завршимо. Зато што ће то бити не само лендмарк Београда већ и један нови симбол Србије" рекао је Иван Тасовац.

Српски месец у Великој Британији завршиће се 23. фебруара пројекцијом документарног филма Милана Малетића "Каленић, последњи дани градске пијаце".

Овогодишњи програм Српског месеца обухватио је значајне изложбе, концерте, представљање књига, литерарна и спортска такмичења, а све у циљу промоције српске културе и активности српске заједнице у Великој Британији, првенствено у Лондону. Дешавања су, уз подршку амбасаде Републике Србије у Великој Британији, привукла велики број припадника српске дијаспоре у овој земљи и значајно скренула пажњу британске јавности.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи