Душанов Законик представљен у Бечу

У Бечу је представљено фототипско издање реплике Атонског и Хиландарског Законика цара Душана, у организацији СКПД "Просвјете Аустрије". Сав приход од продаје овог дела изузетне вредности намењен је обнови српског манастира Хиландара на Светој Гори.

Прошле недеље је је низом презентација, програма и разговора у Бечу представљено фототипско издање реплике Атонског и Хиландарског Законика цара Душана. То је била права прилика да се духовно и историјско наслеђе српског народа на најбољи начин прикаже Бечлијама.

Ова изузетна књига је уручена многим светским угледницима и државницима, међу којима су и Барак Обама, Штефан Филе и други.

У сарадњи са Друштвом Свети Сава из Новог Сада, носиоцима и ауторима овог дела, Српском православном црквеном општином Светог Саве у Бечу и Амбасадом Републике Србије у Аустрији, Просвјета је организовала више представљања овог вредног пројекта у Бечу, јавља служба за информисање Просвјете у Бечу.

Прва прилика био је пријем поводом Дана државности Републике Србије, на Сретење, где су у свечаној сали Дипломатске академије у Бечу, гости из дипломатског кора имали прилику да се упознају са Душановим Закоником, али и делом српске историје и традиције који им није био познат. Интересовање дипломата, војних и цивилних изасланика разних држава било је огромно.

Посебно су били радознали припадници америчке, руске и кинеске амбасаде, као и гости из Европе, међу којима је био и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

Уз саму књигу фототипског издања, која је израђена у маниру српских средњовековних списа, са повезом од коже и окована сребром, са уметнички обрађеним дрвеним сандучићем у коме се она чува и носи, могао се видети и набавити превод текста Законика у форми укусно опремљене књиге на шест светких језика (руски, грчки, енглески, француски, немачки, српски).

Од бројних српских привредника и интелектуалаца на пријему, књигу није купио нико, иако сав приход од продаје овог издања одлази за обнову српског манастира Хиландара на Светој Гори Атосу.

Душанов законик представљен је и у бечким црквама у другом и трећем округу, изабраним гостима и присутном народу. Посебно инспиративни су били разговори са ствараоцима овог пројекта, члановима новосадског Удружења Св. Сава, који су припремили и филм о раду на законику, а као пратећи програм, отворена је изложба слика-објеката академског сликара Станка Родића „Хиландару у походе" , са уметнички обрађеним предметима са самог Хиландара и Свете горе.

Изложба се следећих недеља може видети сат после јутарње и сат пре вечерње службе у храму Св. Саве (Veithgasse 3), а приход од продаје слика са изложбе такође иде у обнову Хиландара.

За март и април припремају се презентације фототипског издања реплике Атонског и Хиландарског Законика цара Душана на више места у Бечу и Аустрији.

Књига се може као комплет, али и као посебна књига са преводима на светске језике, у просторијама СПКД ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА, сазнајемо од служба за информисање Просвјете.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи