Вече поезије у Будимпешти

Књижевници београдске уметничке групе "Арте", своју турнеју по земљама региона окончали су у престоници Мађарске, Будимпешти. У Српском културном центру представљена је нова књига Миодрага Јакшића "Једна од друге". Исте вечери отворена је изложба слика Јелене Тијанић Савић и Бојана Савића из Београда.

Уметничка група „Арте" из Београда је ових дана гостовала у више градова Словеније и Хрватске а своју турнеју је окончала у престоници Мађарске.

У Српском културном центру у Будимпешти 15. фебруара представљена је нова поетска књига Миодрага Јакшића „Једна од друге" и најновији зборник савремене поезије „Арте стих" у којем су заступљена 154 песника из 20 земаља, а приредио Јакшић, јавља за Програм за дојаспору РТС Диана Кондић из Будимпеште.

У програму су поред аутора, учествовали и књижевници Владимир Благојевић и Гордана Влајић, а Тома Марјановић је приказао како изгледају Јакшићеве песме преточене у ноте.

Присутне је поздравио Милан Ђурић, директор Културног и докуменентационог центра Срба у Мађарској, изразивши своје задовољство што је Српски културни центар у Будимпешти од прошле јесени заиста почео да ради у оне сврхе за које је и основан, а овај програм Уметничке групе „Арте" из Београда и Удружења уметника „Круг" из Будимпеште путем којег се презентује српска култура у Мађарској представља само један делић тог великог колажа.

Кроз свет Јакшићеве поезије вече је водила уредница издања Гордана Влајић, која је на почетку упознала посетиоце са богатом биографијом аутора и његовим плановима. Према њеним речима ова књига би се могла назвати светским путником јер су песме писане у 46 различитих дестинација и градова. Она је 11 књига по реду и објављена је пред крај прошле године.

Tе вечери је стигла и вест да је Јакшићева поезија ушла у зборник савремене српске поезије преведене на словеначки језик на шта је он посебно поносан, а познато је да је његова поезија преведена на више језика. Током вечери чуле су се песме „Он никада никоме није признао то" , „Прашина", „Имам времена још само да те волим", „Не бих никада покушао да те пољубим" и многе друге.

Након књижевне вечери отворена је изложба слика Јелене Тијанић Савић и Бојана Савића из Београда.

„Сликари који су успели да очувају себе и свој уметнички језик и да се кроз своју приступачност такође баве актуелним али и вечним питањима...Они су сликари чије се идеје прожимају, њихова дела се допуњују. Јеленине куће говоре ненаметљиво лирски о породици, о њеном трајању и вечности. Кроз прозор њених кућа загледани смо у Бојанове апстрактне пејзаже са птицама-симболима љубави, слободе", рекла је историчар уметности Ивана Ранковић Миладиновић.

Посетиоци ће ову поставку моћи да погледају у галерији Српског културног центра у Будимпешти до 1. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи